Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
hbener
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Transnistria marcheaza 12 ani de autonomie ENG
Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM
ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG
Tiraspolul anunta ca scolile romanesti din regiune vor putea functiona numai in baza legislatiei transnistrene ROM
Ingrijorare la Ministerul roman de Externe ROM
Transnistria, al doilea Kosovo ROM
Circa 120 de mii de locuitori ai Republicii Moldova continua sa ramana fara energie electrica ROM
Electricitate din Romania pentru evitarea santajului transnistrean ROM
Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ROM
Calea ferata a fost deblocata la Tighina ROM
Greva la Tighina ROM
Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM
Delegatia Uniunii Europene s-a deplasat in Transnistria ROM
SUA si UE refuza sa se implice direct in Transnistria ROM
Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM
Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM
Taranii cer ajutorul organismelor internationale  ROM
Inchisoare pentru inca un parinte din Rabnita ROM
Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM
UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM
Presedintele Moldovei a fost invitat de Putin la Moscova ROM
Misiune ruseasca secreta la Chisinau ROM
MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM
Istoria unui cosmar ROM
 
Proiectul Belkovski: Transnistria contra Basarabia. O provocare cu multe taisuri ROM
Ce facem cu Moldova? ROM
 
Arhiva LR
Romani asediati in Transnistria ROM * Proteste la Ambasada rusa ROM *
Blocada comerciala pe caile ferate ROM * Romania condamna inchiderea scolilor din Transnistria ENG
 
'Moldova Democrata' îsi prezinta ideologia ROM
Banca Mondiala a amânat aprobarea programului pentru Republica Moldova ROM
Jurnalistii de la Chisinau sunt sprijiniti de basarabeni ROM
Presa democratica din Basarabia intre sponsorul politic si cel economic ROM
Alegerile conteaza mai putin ROM
 
 

 

 

Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM

Regimul separatistului de la Tiraspol, Igor Smirnov, urmareste tensionarea situatiei din zona cu orice pret, el avand in vedere, in acest moment, ocuparea satelor din stanga Nistrului si extinderea asa-numitei frontiere a Transnistriei. Cele sase sate moldovenesti vizate sunt situate in regiunea transnistreana, dar se afla sub jurisdictia Basarabiei, conform acordului de incetare a focului semnat in 1992 intre Chisinau si Moscova. In pofida acestui fapt, sute de militieni, vamesi si graniceri transnistreni inarmati au intrat in aceste sate si au instalat in mod abuziv posturi de control. Separatistii ii obliga pe tarani sa plateasca taxe vamale pentru recolta de pe terenurile ce le apartin.
Anca Alexe- Gardianul

Greva la Tighina ROM

Circa 60 de angajati ai Cailor Ferate Moldovenesti (CFM) din Tighina au protestat fata de trecerea in subordinea Tiraspolului a filialelor CFM din regiunea nistreana, decizie luata de regimul separatist transnistrean ca raspuns la sanctiunile economice impuse de Chisinau autoproclamatei republici nistrene incepand cu 1 august a.c.. Protestatarii cer rezolvarea, in timp de trei zile a conflictului, amenintand cu blocarea drumului Camenca - Tiraspol. Situatia a devenit si mai tensionata prin ultimatumului inaintat de autoritatile separatiste de la Tiraspol directiilor scolilor romanesti din regiunea transnistreana. © TVR

ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG

Romania takes Moldova side against Dniester region sanctions

CHISINAU, August 4 (Itar-Tass) - Romania is ready to help Moldova by deliveries of electricity in case its breakaway Dniester region causes their failure by way of "economic sanctions", Romanian Ambassador to Moldova Filip Teodorescu said at a meeting with Vasile Sova, minister in charge of Dniester settlement.

The Moldovan government's press service quoted Teodorescu as saying that the Romanian government had stopped trade, in solidarity with Chisinau, with economic agents from the Dniester region who had not registered in Moldova.

He also said Romania was ready to provide humanitarian aid to Moldovan schools that were closed in the Dniester regions because their administrations refused to register them.

The "war of sanctions" between Chisinau and Tiraspol began after Dniester authorities closed in July four of six Moldovan schools where teaching was in the Latin alphabet.

Chisinau responded by walking out from settlement talks in a five party format engaging Moldova, the Dniester region, Russia, Ukraine and the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE).

Russia, Ukraine and the OSCE denounced the Dniester region's closing the schools and called on the rival parties to settle the problem at the negotiating table. Leaders of the US, the European Union and Romania also have made reconciliating calls on the sides.

© ITAR-TASS.

TIRASPOLUL ANUNŢĂ CĂ ŞCOLILE ROMÂNEŞTI DIN REGIUNE VOR PUTEA FUNCŢIONA NUMAI ÎN BAZA LEGISLAŢIEI TRANSNISTRENE ROM
Departamentul educaţiei de la Tiraspol anunţă că şcolile de limbă română din regiunea nistreană vor putea funcţiona numai în conformitate cu legislaţia din Transnistria.Potrivit agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol, Olvia-press, şcolile respective trebuie să obţină actul de înregistrare, licenţa de funcţionare şi acreditarea."Copii trebuie să primească o educaţie de calitate, bazată pe respectarea istoriei şi culturii tuturor etniilor care trăiesc pe teritoriul Transnistriei. Ministerul educaţiei este instituţia responsabilă de calitatea procesului de instruire. De aceea, nu putem admite ca aceşti copii ai noştri să primească o educaţie bazată pe ideea de diferenţiere a popoarelor, fapt ce poate duce la izbucnirea unui conflict naţional şi social. Statul va asigura respectarea principiului libertăţii de instruire doar dacă instituţiile de învăţământ respective vor funcţiona în baza legislaţiei transnistrene", precizează sursa citată.Administraţia de la Tiraspol a anunţat, recent, că, în cazul în care şcolile româneşti din regiunea nistreană nu se vor înregistra la departamentul educaţiei de la Tiraspol, ele vor fi închise forţat.

© 2004 BASA-press, All rights reserved (2004-08-10)

CIRCA 120 DE MII DE LOCUITORI AI REPUBLICII MOLDOVA CONTINUĂ SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ ENERGIE ELECTRICĂ ROM

Aproximativ 120 de mii de locuitori din 25 de localităţi din raioanele Dubăsari, Criuleni Ştefan-Vodă şi Căuşeni continuă să rămână fără energie electrică după ce, joi dimineaţa, administraţia de la Tiraspol a încetat să livreze curent electric produs la centrala de la Cuciurgan (Transnistria) spre consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Această informaţie a fost făcută publică de către compania Union Fenosa, proprietarul reţelelor de electrice de distribuţie din centru şi sudul Republicii Moldova.

Solicitat de BASA-press, Iustin Balan, şeful adjunct al departamentului electroenergetică al Ministerului Energeticii, a precizat că până acum a fost reluată furnizării de energie electrică în 30 de localităţi din cele 55 care au rămas joi fără curent. Cele 30 localităţi sunt asigurate cu electricitate în baza unei scheme de alternativă de redistribuire a curentului electric, a spus Balan.

Potrivit lui, Ministerul Apărării a oferit 12 generatoare diesel care au fost transportate la Dubăsari pentru a asigura cu energie electrică câteva obiecte importante printre care, minifabricile de pâine din Coşniţa şi Doroţcaia, taberele de vară pentru copii de la Cocieri şi Malovata. De asemenea, Ministerul Energeticii negociază cu Union Fenosa posibilităţile de asigurare cu energie electrică a fabricii de conserve din Coşniţa, a menţionat Bălan.

El a subliniat că Ministerul Energeticii, împreună cu Întreprinderea de Stat "Moldelectrica", au elaborat un "plan complex de acţiuni" privind soluţionarea problemei create, fără a preciza alte detalii.

Surse de la Guvern au comunicat pentru BASA-press că factori decizionali din Executiv poartă negocieri cu partea transnistreană în vederea reluării livrărilor de energie electrică, dar deocamdată fără succes.

Potrivit agenţiei transnistrene Olvia-press, partea transnistreană, a sistat livrările de curent din cauza unor reparaţii efectuate la reţelele electrice.

Stoparea livrărilor de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan a creat dificultăţi companiei Union Fenosa. Această centrală acoperă circa 70 la sută din importul de energie electrică al întreprinderilor de distribuţie ale Union Fenosa.

Autorităţile transnistrene au oprit livrările de curent, după ce au deblocat joi calea ferată. Potrivit liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, calea ferată a fost deblocată ca urmare a faptului că Ucraina ar fi permis trenurilor din regiunea nistreană să intre pe teritoriul său fără documente vamale eliberate de Chişinău.

Surse de la Guvern au comunicat pentru BASA-press că oficiali de la Chişinău încearcă să verifice veridicitatea acestor informaţii şi poartă discuţii cu Kievul pentru a clarifica această situaţie.
© 2004 BASA-press, All rights reserved

ARTERELE DE CALE FERATĂ DE LA TIGHINA AU FOST DEBLOCATE ROM

Arterele de cale ferată de la Tighina (Bender) ce unesc Chisinăul cu sudul Republicii Moldova şi cu Ucraina şi Rusia, blocate pe 3 august de administraţia transnistreană, au fost deblocate, joi la amiază. Potrivit agenţiei oficiale de la Tiraspol, Olvia-press, liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu lideri ai organizaţiilor neguvernamentale din regiunea nistreană, că "acest pas a fost făcut în semn de răspuns la decizia oficială a Kievului de a nu bloca importul şi exportul transnistrean". Sursa citată subliniază că, pe viitor, Ucraina va accepta mărfurile transnistrene fără documentele vamale ale Republicii Moldova. Olvia-press precizează că nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană (RMN) îşi va exporta producţia fără atributele vamale moldoveneşti, cu marca "fabricat în Transnistria". Smirnov a mai subliniat că, întrucât decizia Guvernului moldovean cu privire la introducerea sancţiunilor economice faţă de Transnistria rămâne în vigoare, "nu se poate vorbi deocamdată despre faptul că Chişinăul a renunţat la încercările de a bloca activitatea economică a RMN". Liderul de la Tiraspol a menţionat că "Chişinăul întreprinde noi şi noi acţiuni de a subordona Transnistria şi de aceea noi ne-am pregătit pentru orice evoluţie a evenimentelor, inclusiv pentru o posibilă agresiune militară din partea Moldovei". În aceste sens au fost adoptate măsuri necesare cu caracter politic, economic şi informaţional, a spus Smirnov. El a subliniat că Tiraspolul nu va renunţa la negocierile cu Chişinăul, întrucât "cu vecinii, în orice caz, trebuie să stabileşti nişte relaţii". Potrivit lui Smirnov, "pentru un dialog eficient ar trebui, însă, să existe garanţii certe că Chişinăul va renunţa la tot felul de blocade şi alte acţiuni distructive în raport cu Transnistria". Liderul de la Tiraspol, a afirmat că un acord privind aceste garanţii ar trebui semnat, în primul rând de statele garante Rusia şi Ucraina. "Nu am nevoie de semnătura lui Voronin. Nu-i mai credem pe domnii din Chişinău", a spus Smirnov. Nici autorităţile de la Chişinău, nici cele de la Kiev nu au avut deocamdată o reacţie oficială la declaraţiile lui Smirnov.
© 2004 BASA-press

 


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie