Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
hbener
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Proiectul Belkovski: Transnistria contra Basarabia. O provocare cu multe taisuri ROM
Ce facem cu Moldova? ROM
 
'Moldova Democrata' îsi prezinta ideologia ROM
Banca Mondiala a amânat aprobarea programului pentru Republica Moldova ROM
Jurnalistii de la Chisinau sunt sprijiniti de basarabeni ROM
Presa democratica din Basarabia intre sponsorul politic si cel economic ROM
Alegerile conteaza mai putin ROM
 
Transnistria marcheaza 12 ani de autonomie ENG
Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM
ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG
Tiraspolul anunta ca scolile romanesti din regiune vor putea functiona numai in baza legislatiei transnistrene ROM
Ingrijorare la Ministerul roman de Externe ROM
Transnistria, al doilea Kosovo ROM
Circa 120 de mii de locuitori ai Republicii Moldova continua sa ramana fara energie electrica ROM
Electricitate din Romania pentru evitarea santajului transnistrean ROM
Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ROM
Calea ferata a fost deblocata la Tighina ROM
Greva la Tighina ROM
Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM
Delegatia Uniunii Europene s-a deplasat in Transnistria ROM
SUA si UE refuza sa se implice direct in Transnistria ROM
Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM
Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM
Taranii cer ajutorul organismelor internationale  ROM
Inchisoare pentru inca un parinte din Rabnita ROM
Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM
UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM
Presedintele Moldovei a fost invitat de Putin la Moscova ROM
Misiune ruseasca secreta la Chisinau ROM
MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM
Istoria unui cosmar ROM
 
Bistroe - conflictul ecologic si de frontiera
 
RUSIA
Explozie la Moscova ROM
Catastrofa aeriana din Rusia a fost cu siguranta un atentat ROM
Atentate cecene in Rusia ROM
Dublu accident aviatic cu parfum de atentat ROM
Fortele ruse de pace se deplaseaza in Osetia de Sud ENG
Cecenia are un nou presedinte ROM
Acord ucraineano-rus pentru petrol ROM
Istoria Moscovei este luata cu buldozerul ROM
 
 

'Moldova Democrată' îşi prezintă ideologia ROM


Principalul bloc electoral de opoziţie din Republica Moldova - "Moldova Democrată" - şi-a prezentat principiile programatice, prioritare fiind bunăstarea, democraţia şi integrarea europeană.

Blocul Moldova Democrată întruneşte majoritatea partidelor şi formaţiunilor politice de pe stânga, centrul şi dreapta eşichierului politic.

Liderul blocului este primarul de Chişinău, Serafim Urechean, iar printre vice-preşedinţii blocului se numără fostul prim-ministru, Dumitru Braghiş şi fostul preşedinte al parlamentului, Dumitru Diacov.

Blocul "Moldova Democrată" se consideră o forţă politică modernă ce dispune de potenţial uman şi experienţă, capabilă să se afirme drept principal pretendent la alegerile parlamentare din 2005. Priorităţile blocului vor fi bunăstarea, democraţia şi integrarea europeană. În acest sens, Moldova Democrată îşi propune să lupte cu sărăcia, să majoreze salariile şi pensiile până la 300 şi respectiv 150 de dolari în cazul în care ajunge la guvernare, să creeze un climat investiţional atractiv şi să dezvolte satele, prin promovarea afacerilor altele decât cele agricole.

Apropiere faţă de UE

În ce priveşte democraţia, BMD vorbeşte despre separarea reală a puterilor în stat, respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei, excluderea imixtiunii statului în activitatea presei şi instituirea controlului de către societatea civilă asupra instituţiilor militare şi de securitate.

Moldova Democrată se angajează să promoveze o politică externă ce va "asigura, în cele mai restrânse termene posibile, intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană."

Vicepreşedintele BMD, Oleg Serebrian: "Ne dăm foarte bine seama că toţi cei care au fost admişi în Uniunea Europeană - ţările central europene - au avut în primul rând un parteneriat strategic cu Germania."

"Un parteneriat strategic şi cu Franţa evident se cere şi din cauza că Republica Moldova este totuşi o ţară care insistă încă asupra dimensiunii francofone."

"Noi am face tot posibilul ca Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană cât mai curând posibil. Dar depinde şi de UE şi de noi care ar fi acest termen."

"Evident că trebuie să fim realişti: în următorii zece ani o astfel de perspectivă nu ne aşteaptă. Dar pentru ca după aceşti zece ani acest lucru să se întâmple, trebuie să începem de ieri lucrul în această direcţie."

Relaţiile cu vecinii

A doua prioritate în politica externă va fi restabilirea relaţiilor cu cei doi vecini, România şi Ucraina.

Cu Moscova, Chişinăul trebuie să aibă relaţii pe principii de egalitate şi nu de subordonare, Rusia fiind un partener economic important pentru Moldova, dar şi un factor politic decisiv în soluţionarea conflictului din regiunea nistreană, potrivit lui Oleg Serebrian.

Liderii blocului spun că, odată ajunşi la putere, vor iniţia procedura de denunţare a acordurilor semnate în cadrul Comunităţii Statelor Independente, pentru că "CSI există de jure, dar nu şi de facto".

Vicepreşedintele BMD, Dumitru Braghiş: "Federaţia Rusă a început ieşirea graduală sau parţială din unele acorduri CSI care au fost semnate şi ratificate de către ţările membre."

"Republica Moldova trebuie gradual să iasă din cele acorduri care au fost până acum semnate şi ratificate de Parlament, mai ales acele care nu funcţionează."

"Aceste relaţii în CSI ar trebui schimbate prin relaţii bilaterale cu ţările CSI, fiindcă am impresia că însuşi CSI-ul în ultimul timp tot mai mult şi mai mult poate fi prezentat ca un colos care nu prea are perspectivă reală de funcţionare. "

NATO

Liderul blocului "Moldova Democrată", Serafim Urechean: "Pentru a vorbi de relaţiile cu NATO este necesar bineînţeles de a câştiga alegerile, de a face schimbările necesare în Constituţie, deoarece suntem un stat neutru. Bineînţeles vom hotărî şi această problemă."

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, specialist pe campanii electorale, Igor Boţan, spune că alegătorii moldoveni demult aşteptau un astfel de mesaj.

"În campania din 2001 au fost pierdute 28% din voturile alegătorilor date pentru partidele mici democratice, dar incapabile să depăşească pragul de 6%."

"Se impunea această unire a forţelor democratice de centru. Acest slogan este în linii mari corect, oamenii în primul rând sunt interesaţi de problemele sociale, integrarea europeană predomină în topuri."

"Dar sloganul nu soluţionează foarte multe probleme. Blocul rămâne destul de difuz, dispersat."

Aşadar, principii programatice aproape de aşteptările electoratului, dar şi dubii ce planează asupra capacităţii blocului de a-i convinge pe cei care i-au ales pe comuniştii să voteze cu Moldova
Liliana Viţu, Corespondentul BBC la Chişinău

Banca Mondială a amânat aprobarea programului pentru Republica Moldova ROM

Banca Mondială a amânat aprobarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei pentru Republica Moldova, stabilită pentru 30 august, deoarece experţii instituţiei şi cei ai Fondului Monetar Internaţional nu au finalizat evaluarea documentului, transmite BASA-press.

Documentul a fost înaintat conducerii Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional de către guvernul de la Chişinău la începutul lunii iunie, urmând ca cele două instituţii să elaboreze o analiză comună.

Procesul de evaluare este încă în curs de desfăşurare, motiv pentru care data prezentării pentru aprobare a fost amânată.

De asemenea, a fost decalată şi data prezentării strategiei de asistenţă a Băncii Mondiale pentru Moldova pentru anii 2004-2007, care prevede acordarea unui sprijin pentru implementarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei din partea instituţiei internaţionale.

Potrivit Biroului de la Chişinău al Băncii Mondiale, datele de prezentare ale celor două programe urmează să fie comunicate ulterior autorităţilor moldoveneşti.

Obiective strategiei

Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei reprezintă un program de politici şi acţiuni economice ce urmează să fie implementate în perioada 2004-2006, pentru obţinerea unei creşteri economice durabile şi reducerea ratei sărăciei. 

De asemenea, documentul prevede reducerea la jumătate, până în 2015, a ponderii populaţiei cu venituri zilnice sub 2,15 dolari, de la 39,8% în 2002 la 18%.

Fondurile pentru aplicarea strategiei totalizează 9,2 miliarde lei moldoveneşti (circa 760 milioane dolari), 60% din sumă urmând să fie acoperită din credite şi finanţări externe nerambursabile.

Ministrul Economiei, Marian Lupu, a declarat recent că guvernul mizează pe un sprijin financiar în cadrul noii Strategii de Asistenţă pentru Ţară a Băncii Mondiale în valoare de 90 milioane dolari, sumă care ar putea fi majorată, în funcţie de implementarea strategiei, până la 140-150 milioane dolari. ©BBC


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie