Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Balcani si regiunea Marii Negre

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
hbener
 
RUSIA
Explozie la Moscova ROM
Catastrofa aeriana din Rusia a fost cu siguranta un atentat ROM
Atentate cecene in Rusia ROM
Dublu accident aviatic cu parfum de atentat ROM
Fortele ruse de pace se deplaseaza in Osetia de Sud ENG
Cecenia are un nou presedinte ROM
Acord ucraineano-rus pentru petrol ROM
Istoria Moscovei este luata cu buldozerul ROM
 
Bistroe - conflictul ecologic si de frontiera
Ucraina a inaugurat prima portiune a Canalului Bâstroe
ROM
Ambasadorul Romaniei viziteaza lucrarile ROM
Romania informeaza NATO despre Bistroe ROM
Presa de la Kiev: Romania, ca membra a NATO, se opune construirii canalului ROM
BBC:Scurt istoric al canalului Bâstroe ROM

Brat de fier pentru un brat al Marii Negre
FRA
Kievul amenajeaza in graba un canal in inima Deltei Dunarii FRA
Microinterviu cu Virgil Munteanu, guvernatorul rezervatiei ecologice FRA
Frontiera a fost mutata aproape de malul romanesc ROM
 
Canalul Dunare-Marea Neagra a implinit 20 de ani ROM
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Croatia construieste case pentru sarbi ROM
Prioritatile noii Comisii Europene: imigratia si un serviciu european de informatii ROM
Tragedia africanilor din Syracuza inflameaza politica de emigrari a Uniunii Europene FRA
 

Explozie la Moscova ROM
Cel putin opt persoane au murit si alte 18 au fost ranite, marti dupa amiaza, in urma exploziei de mare putere a unei masini in fata intrarii intr-o statie de metrou din nordul Moscovei, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de AFP. Doisprezece dintre raniti se afla in stare grava, a precizat Ministerul rus, in timp ce un politist aflat la fata locului a declarat ca printre raniti se afla si copii. Explozia, produsa la ora locala 20.15 (19.15, ora Romaniei), intre statia de metrou Rijskaia si un supermarket, a provocat distrugerea a doua masini. Martorii oculari au relatat ca ferestrele centrului comercial au fost sparte in totalitate. ©TVR

UCRAINA
Atentat cu bombă într-o piaţă din Kiev ROM

Atentat cu bombă în Ucraina. 14 persoane au fost rănite, ieri, în urma exploziei a două dispozitive artizanale. Atacul a fost comis într-o piaţă de la periferia Kievului.Ministerul ucrainean pentru situaţii de urgenţă a anunţat că bombele, declanşate aproape simultan, au fost amplasate în containere de gunoi. În momentul deflagraţiilor, singurele persoane care se aflau în piaţa Troşcina, unde se comercializează în primul rând îmbrăcăminte şi bunuri casnice, erau câţiva comercianţi şi responsabilii de curăţenie. Atacul nu a fost revendicat deocamdată. O echipă de anchetă a fost constituită urgent pentru a-i depista pe autori. Oficiali de la Kiev au declarat că nu există nici o legătură între atentat şi prezenţa unui contingent militar ucrainean în Irak, în cadrul coaliţiei internaţionale de menţinere a păcii.

©Realitatea TV

Atentate la Kiev

14 persoane au fost ranite, dintre care doua grav, in explozia a doua bombe artizanale intr-o importanta piata din Kiev, potrivit unui bilant oferit sambata de Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta.
11 dintre persoanele ranite au fost spitalizate, a precizat un responsabil din cadrul ministerului. Un bilant precedent mentiona 13 raniti.
 Parchetul ucrainean a initiat o ancheta asupra exploziilor. Cele doua dispozitive au fost amplasate in doua pubele in piata Troechtchinsky, de la periferia orasului Kiev.©TVR

Acord ucraineano-rus pentru petrol ROM

Ucraina si Rusia au convenit ca pe teritoriul ucrainean sa fie transportate anual 85 de milioane de tone de petrol. Acordul privind tranzitarea prin Ucraina a acestei cantitati de petrol a fost semnat de premierii celor doua tari, Viktor Ianukovici si Mihail Fradkov, la Soci. Acordul are o valabilitate de 15 ani, cu prelungire automata la fiecare cinci ani, transmite RADIO LIBERTATEA in limba ucraineana
In domeniul gazelor naturale, acordul prevede construirea si exploatarea unui nou gazoduct Bohorodciany-Ujgorod. Consortiul international pentru administrarea si dezvoltarea sistemului gazoductelor din Ucraina, care este beneficiarul construirii gazoductului, va deveni proprietarul acestuia si va asigura functionarea lui, se stipuleaza in documentul semnat. Conform Acordului, Rusia garanteaza Ucrainei cresterea tranzitarii gazelor naturale de la 5 miliarde mc in 2005 la 19 miliarde mc in 2010, iar ulterior cantitatea gazelor tranzitate va depinde de necesitatile pietei europene a gazelor naturale. Finantarea construirii gazoductului va fi suportata in egala masura de catre Naftohaz Ucraina si Gazprom. ©TVR

Cecenia are un nou presedinte ROM

Alu Alhanov, candidatul Kremlinului, a devenit presedintele Ceceniei in urma alegerilor organizate de catre autoritatile ruse, relateaza AFP. Singurele incidente au fost neregulile constatate?˙e ziaristi si moartea unui barbat la Groznii. Candidatii independenti la presedintia Ceceniei au contestat insa alegerile, comparandu-le cu un proces electoral ce s-ar fi "desfasurat in ghetoul Varsovia din perioada ocupatiei naziste sau intr-un gulag stalinist", se arata intr-o declaratie a liderului separatist cecen Ahmed Zahaiev. Alu Alhanov a castigat primul tur de scrutin cu aproximativ 74 la suta, dupa numararea a 84,5 la suta dintre buletinele de vot.

Primul ministru maghiar a demisionat ROM

Primul ministru la Ungariei Peter Medgyessy a demisionat joi, în urma faptului că una din formaţiunile cheie ale coaliţiei a declarat că nu mai crede că Medgyessy este omul potrivit să conducă ţara.

Alianţa Liberilor Democraţi l-a dezavuat pe primul ministru, în urma faptului că acesta l-a demis miercuri pe ministrul economiei Istvan Csillag.

Acesta din urmă fusese numit de Liber Democraţi, care deţin patru portofolii ministeriale şi 20 de mandate în parlament, din totalul de 386.

În ciuda greutăţii parlamentare reduse, Liber Democraţii sunt un partener cheie al coaliţiei, a cărei majoritate parlamentară este foarte fragilă - au cu doar zece deputaţi mai mult decât opoziţia de centru dreapta.

Preşedintele Partidului Socialist Laszlo Kovacs a indicat că formaţiunea sa are deja un candidat pentru postul de prim-ministru, dar că înainte de a-l face public aşteaptă rezultatul negocierilor cu Alianţa Liberilor Democraţi.

Se pare că există trei propuneri în acest sens. Ferenc Gyurcsany, fostul ministru al sporturilor, preferat de filialele din provincie ale Partidului Socialist, Peter Kiss, spre care înclină conducerea partidului şi, candidata de compromis, Ildiko Lendvay, şefa grupului parlamentar.

Guvernul condus de Peter Medgyessy se afla de mai multe săptămâni în criză, din cauza dezacordurilor legate de priorităţile pe care ar trebui să şi le stabilească guvernul, acum că Ungaria este membră a Uniunii Europene.
©BBC

Milosevici isi petrece a patra aniversare in puscarie ENG

Milosevic Spends a 4th Birthday in Custody
By ANTHONY DEUTSCH, Associated Press Writer

THE HAGUE, Netherlands - Slobodan Milosevic spent a fourth birthday in U.N. custody Friday, his war crimes trial at a standstill because of his fragile health and his judges facing a dilemma on how to get going again.

Should they allow the 63-year-old former Yugoslav president to continue defending himself, despite months of delays? Or should they impose a defense lawyer against his will? And should the case be broken into three parts - for the wars in Croatia, Bosnia and Kosovo - to increase the chance of reaching a verdict on at least some of the charges? The rulings, possibly coming later this month, not only mark a crucial juncture in the Milosevic case, but could set a precedent for other international trials, such as former Iraqi leader Saddam Hussein's, experts say.

After 2 1/2 years and 296 witnesses, Milosevic's trial hasn't even reached the halfway mark. It has been six months since the court dealt with the substance of the case - 66 counts of war crimes charging Milosevic with responsibility for abuses during the three Balkan wars that killed hundreds of thousands in the 1990s during the breakup of the Yugoslav federation. While Milosevic is not charged with ordering specific atrocities, U.N. indictments allege his policy of trying to create a "greater Serbia" by driving out non-Serbs led to such incidents as the slaughter of 7,500 Bosnian Muslim males at Srebrenica over a July week in 1995.

The prosecution ended its case in February, but since then the tribunal has held only a few hearings - all to review Milosevic's problems with high blood pressure and stress on his heart. The start of his defense case has been postponed five times, and is now tentatively set for Aug. 31. Milosevic's brother, Borislav, told the Serbian newspaper Vecernje Novosti last week that his brother was feeling better and hoped the trial resumes as planned. "Mr. Milosevic has been waiting for three years to be given the opportunity to present his case before the court, to bring his witnesses to the stand as well as to present the defense evidence," his Belgrade legal assistant, Zdenko Tomanovic, told The Associated Press. "Mr. Milosevic will himself certainly refuse to accept any defense counsel."

While he rejects the legitimacy of the U.N. tribunal, Milosevic has spent months preparing to argue his own defense. He has been too sick to present it. Though he did not appear ill during vigorous questioning of prosecution witnesses, Milosevic's doctors say he suffers ill effects from high blood pressure that put him at risk of a heart attack, especially when fatigued or stressed.

The three judges are debating a complete overhaul of the case and have ordered a series of medical examinations to determine if Milosevic is physically fit to conduct his defense - or even to stand trial. Also under consideration is splitting the trial into three separate cases, as it was before the charges from separate indictments for Croatia, Bosnia and Kosovo were consolidated into a single proceeding. That would increase the likelihood at least one could be completed.

Milosevic's supporters and legal assistants insist the court must uphold his right of self defense, regardless of delays. International law experts argue the tribunal already has accommodated Milosevic too much and should impose a lawyer who can get proceedings back on track. The most likely candidate is Steven Kay, who was appointed by the judges at the start of the trial in February 2002 as an observer to ensure fair proceedings. But Kay co-authored a submission to the judges earlier this month warning that forcing Milosevic to work with a lawyer could backfire. "The imposition of unwanted counsel upon an unwilling defendant who refuses to cooperate may in fact lead to increased stress for the defendant who continues to assert his right to self-representation," the brief said.

Milosevic must be free to chose self-representation "even if he knowingly risks his own health in the process. That choice cannot be taken from him," it said. Not so, say several experts on international law and war crimes. "There is no question but that the judges in the Milosevic case should now impose defense counsel. The initial decision to permit Milosevic to represent himself was misguided, and not in fact required by international law," said Michael Scharf, director of the Frederick K. Cox International Law Center at Case Western Reserve University in Cleveland.

Scharf, who recently submitted a 28-page paper on the issue to the tribunal, fears a dangerous precedent could be set if the tribunal allows Milosevic to continue acting as his own lawyer. Milosevic, the first head of state to stand trial for war crimes, will be followed by Saddam, who could cite the precedents of The Hague. Like Milosevic, Saddam would likely try to turn his trial into a political grandstand. ©Yahoo News

Istoria Moscovei este luata cu buldozerul ROM

Moscova e un santier: cladirile vechi sunt acoperite de schele, in timp ce in centru rasar tot mai multi zgarie-nori cu arhitectonica ciudata.

MARINA CONSTANTINOIU

Arhitecti, restauratori, asociatii de locatari, toti acuza Primaria Moscovei ca desfigureaza fata Capitalei, cedand in fata intereselor financiare, relateaza AFP. "Este o tragedie nationala. Primaria este pe cale de a distruge patrimoniul cultural. Asa se intampla si pe vremea URSS-ului, cand se demolau monumentele Rusiei tariste", este de parere Aleksei Klimenko, restaurator si expert in ?˙ arta, angajat trup si suflet in apararea patrimoniului arhitectural.

MODIFICARI. De la caderea Uniunii Sovietice, centrul istoric al Moscovei nu mai inceteaza cu schimbarea. Si, foarte des, politica de "reconstruire" a patrimoniului consta in raderea de pe suprafata pamantului a cladirilor vechi si in ridicarea altora, copii din beton, mai adaptate la uzul comercial. Aceste "mulaje" sunt deseori mai mari decat originalele si decorate cu noi elemente care introduc un stil heteroclit. Acesta este cazul Gostini Dvor, cladire datand de la inceputul secolului al XIX-lea si situata la doi pasi de Kremlin, renovata in 2000 si devenita centru de afaceri si hala comerciala si latita cu mansarde gigantice. "Aceste mansarde au zdrobit vizual edificiul. Este o profanare a stilului clasic", declara Klimenko, care este membru al unui consiliu consultativ pe langa arhitectul-sef al capitalei, Aleksandr Kuzmin.

MITA SA TRAIASCA! "Functionarii primariei nu au habar de arta. Kitch-ul si prostul-gust infloresc peste tot", regreta expertul. Un exemplu flagrant, in ochii expertilor: Piata Manejului de la portile Kremlinului, decorata de Zurab Tereteli, un sculptor controversat, apropiat al primarului Moscovei, Iuri Lujkov. Tereli este si autorul unei gigantice statui a lui Petru cel Mare, cu o inaltime de 94 de metri, ridicata, ciudat, printre cladiri cu un etaj sau doua. Klimenko este de parere ca la distrugerea patrimoniului arhitectural contribuie numai coruptia. Investitorii conving municipalitatea ca proiectele pe care vin sa le prezinte nu vor afecta arhitectonica zonei. Mita este moneda curenta in acest departament, insarcinat cu aprobarea oricarei constructii noi in zonele istorice ale orasului, sustin expertii, care au dorit, totusi, sa-si pastreze anonimatul.

DE VANZARE

La Moscova exista mai multe zone asa-zis protejate, in care orice constructie este interzisa. Dupa mai multe randuri de discutii, expertii decid ca a venit vremea sa "ajusteze" aceste zone protejate, care impiedica noile constructii moderne sa-si faca aparitia. "Se vinde centrul istoric asa cum se vand petrolul sau gazele", spune un alt expert, directorul Institutului de Studii ale Artelor, Aleksei Komeci. El se teme ca intr-o buna zi va vedea zgarie-nori langa Kremlin. Hotelul Moskva, o mandrete a arhitecturii staliniste, inaugurat in 1935 in apropierea Pietei Rosii, a fost demolat acum cateva zile, pentru a renaste modernizat, transformandu-se in imobil de cinci stele, cu un centru comercial si de petrecere a timpului liber. Distrugerea cladirii monumentale, cu interioruri bogate in decoratiuni, "este o crima", zic expertii in arta, care au cerut in mai multe randuri ca Moskva sa fie inscrisa pe lista patrimoniului istoric, pentru a se impiedica demolarea ei. Primaria s-a facut ca nu aude, iar lucrarile si-au vazut de ale lor. ©Jurnalul national

Fortele ruse de pace se deplaseaza in Osetia de Sud ENG
Russian Peacekeepers Move Into S. Ossetia

TBILISI, Georgia - Hoping to end persistent skirmishing, peacekeepers moved into areas near South Ossetia's capital to separate Georgian troops and fighters from the breakaway region, officials said Friday. ?˙/span>

Aslan Elbakiyev, a spokesman for South Ossetia's separatist government, said there were no reports of fighting Friday in the Georgian region, where nearly a week of nightly mortar and gunfire had threatened to spiral into all-out war.

South Ossetia has been de facto independent since breaking away from Georgia in a war in the early 1990s. But after his landslide election in January, Georgian President Mikhail Saakashvili vowed to unite his fractured country, stoking long-standing antagonism with South Ossetia and other regions insisting on independence or significant autonomy.

On Thursday, Georgian government forces battled separatists for strategic areas near the capital Tskhinvali in some of the worst fighting since the war a decade ago that killed hundreds.

South Ossetia's military chief, Anatoly Barankevich, said three civilians died in Georgian shelling of Tskhinvali, while Georgian officials said three Georgian troops were killed.

Following the fighting, Georgia began withdrawing troops from the contested region, and Russian peacekeepers - part of a force that includes Georgian and South Ossetian troops - deployed on hilltops near Tskhinvali and set up checkpoints near several villages, officials said.

In Washington, the State Department welcomed Georgian withdrawal in a statement issued Friday, saying that "Georgia's ability to carry out its ambitious reform agenda depends on having peace and stability." It called for establishing "an effective negotiating mechanism in pursuit of a political settlement that preserves South Ossetian autonomy within Georgia."

Russia's Foreign Ministry also welcomed the withdrawal as a "right and long-overdue move."  At the same time, Russian President Vladimir Putin  on Friday said that Georgia itself had triggered the original conflicts in South Ossetia and Abkhazia by depriving the regions of their Soviet-era autonomy in the early 1990s.

Georgian officials have accused Russian peacekeepers of siding with separatists in South Ossetia, and Moscow has accused the Georgians of violating cease-fire agreements in an effort to resolve the situation by force.  Russia says it recognizes Georgia's borders, but it wields powerful influence in South Ossetia, where most residents have been given Russian passports and many want the region to become part of Russia.

©Yahoo News, dupa Associated Press


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie