Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

America de nord si Australia

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
 
 
Moldova in catalogul CIA ENG
 
SUA si UE se bat in subventii pentru companii aeriene ROM
 
Arhiva LR
Statuia Libertatii s-a redeschis ENG
Rachetele nord-coreene pot atinge Statele Unite ENG
Iranul neaga speculatiile conform carora a ajutat Coreea de Sud sa isi testeze noile rachete ENG
CIA este preocupata de tacerea teroristilor ITA
Criza de securitate la Los Alamos ENG
 
"Două divizii ale armatei americane vor părăsi Germania în următorii zece ani" ROM

De Matt Kelley, Associated Press Writer
Washington, AP


Două divizii ale armatei Statelor Unite ale Americii vor părăsi bazele din Germania stabilite în era Războiului Rece, în următorul deceniu, iar forţele militare ale Statelor Unite îşi vor spori prezenţa în fostele ţări ale Pactului de la Varşovia, în cadrul reorganizării forţelor americane din străinătate, sub preşedinţia lui George W. Bush. Bush a anunţat acest plan, luni, şi a afirmat că reorganizarea va aduce aproximativ 70.000 de efective, plus aproape 100.000 de membri ai familiilor militarilor şi angajaţi civili înapoi în Statele Unite. Schimbările majore nu vor începe înaintea anului 2006. Mai mult de 200.000 de efective ale Statelor Unite sunt acum staţionate în străinătate, majoritatea dintre ele în Europa.

Oficialii de la Pentagon au afirmat că reorganizarea va diminua aşezămintele americane din Europa pentru consolidarea forţelor în baze mai vaste. În acelaşi timp, Statele Unite ale Americii vor folosi bazele de antrenament şi de logistică de pe teritoriul noilor aliaţi, precum Uzbekistan, Polonia şi România, au afirmat trei oficiali de rang înalt ai Pentagonului, care au răspuns întrebărilor reporterilor, dar au dorit să rămână anonimi.

Schimbările sunt destinate a crea o mai mare flexibilitate şi o putere de reacţie rapidă, pentru a face faţă angajamentelor mai reduse pe care Pentagonul le are în vedere în războiul împotriva terorismului şi pe mai departe. Unele trupe vor fi mutate mai aproape de Orientul Mijlociu şi de  Asia Centrală.

În cursul unei vizite la Washinton, luna trecută, premierul român Adrian Năstase a afirmat că i-a oferit preşedintelui Bush o locaţie de ,,cinci stele pentru bazele americane". România, care a aderat la NATO în acest an, are piste şi baze navale la Marea Neagră, precum cele din Constanţa - România - la o oarecare distanţă de Irak şi Asia Centrală. Criticii democraţi au afirmat că planul lui Bush va plasa mai multe trupe departe de potenţialele câmpuri de bătălie şi că soldaţii vor fi frecvent pregătiţi în străinătate, departe de familii.

Generalul în retragere Wesley Clark, fost candidat la preşedinţie din partea Partidului Democrat, a afirmat că ,,planul lui  Bush va submina în mod semnificativ securitatea naţională a Statelor Unite". În Germania, cele două divizii puternic înarmate vor fi înlocuite cu o brigadă, o unitate la o treime din mărimea unei divizii de 15.000 de efective. În locul tancurilor, unitatea înlocuitoare va fi dotată cu noi vehicule Stryker, mai uşoare, mai rapide şi de mai mici dimensiuni, care sunt parte a viitoarei strategii a armatei americane.

Statele Unite au avut aproape 1000 de soldaţi în Uzbekistan încă din timpul războiului din ţara vecină, Afganistan, care a urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001. Nu are în permanenţă soldaţi în Polonia şi România, deşi desfăşoară exerciţii de antrenament cu aceste ţări. Secretarul apărării, Donald H.Rumsfeld, şi alţi oficiali ai Administraţiei au discutat frecvent despre reorganizare cu aliaţii. Rumsfeld, care a propus schimbările înainte de atacurile teroriste din 2001, a dat asigurări oficialilor de la Kremlin, în timpul weekendului în Rusia, că mişcările de trupe ale Statelor Unite în teritoriile din fosta Uniune sovietică şi ale Pactului de la Varşovia nu reprezintă o ameninţare pentru Moscova.

Schimbările nu vor afecta în mod direct cele 150 000 de efective implicate sau efectivele care sprijină războiul din Irak şi Afganistan. Ambele divizii din Germania au fost în acţiune în Irak, unde prezenţa militară americană se bazează din ce în ce mai mult pe Garda Naţională şi Forţele de Rezervă.

Subliniind echilibrul delicat între nevoile militare şi manevrele diplomatice, oficialii administraţiei Bush au oferit luni câteva detalii cu privire la planurile de reorganizare, şi au făcut acest lucru cu condiţia de a rămâne anonimi. Aceştia au menţionat faptul că nu vor interveni schimbări majore până în 2006, cel mai devreme, sau chiar mai târziu.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului  Bryan Whitman susţinea că cei trei oficiali ai Departamentului de Apărare şi un oficial al Departamentului de Stat care au informat mai mulţi reporteri în cadrul unei conferinţe de presă de la Pentagon trebuia să rămână anonimi. Oficialii implicaţi sunt foarte angajaţi în negocierile şi planificările respective.

Oficialii au menţionat că Statele Unite nu plănuiau noi baze importante în afara graniţelor.  Polonia a oferit câteva baze de antrenament, iar oficialii americani poartă discuţii cu oficialii turci cu privire la utilizarea bazei aeriene Incirlik, care era baza avioanelor aliate care patrulau fosta zonă "interzisă zborului" de deasupra nordului Irakului.

  Oficialii americani au refuzat să discute planurile pentru schimbul de trupe în Asia. Oficialii americani şi sud-coreeni menţionaseră că o treime din cele 37 000 de forţe americane din Coreea de Sud va pleca în curând. Statele Unite şi Japonia discută schimbări posibile pentru mai mult de 40 000 de efective din Japonia, dar oficialii nu au menţionat dacă acest lucru implica scăderea sau creşterea acestui număr.

Redesfăşurare strategică a trupelor SUA ROM

Odată cu ei vor fi retraşi şi circa o sută de mii de membri ai familiilor lor precum şi angajaţi civili. Cei mai mulţi vor pleca din Germania unde vestea a produs reacţii variate.

În Statele Unite - aflate în plină campanie electorală prezidenţială - Partidul democrat a declarat deja că este cea mai mare greşeală strategică cu putinţă.

Retragerea bazelor americane din Europa de vest - mai cu seamă din Germania - reprezintă fără doar şi poate un moment istoric.

Rare sunt cazurile în istorie în care o putere străină a menţinut atât de multă vreme o prezenţă militară atât de substanţială fără ca localnicii să se împotrivească.

Trupele americane din Europa occidentală şi-au îndeplinit cu succes misiunea - pericolul sovietic a dispărut, iar cel ca Germania să revină la politici militariste este şi el inexistent.

Negocierile cu autorităţile germane nu s-au încheiat, iar reprezentanţii Pentagonului la Berlin spun că retragerea va avea loc în perioada 2006 - 2011.

Plecarea a cel puţin 30.000 de militari americani şi a familiilor lor va avea efecte economice asupra comunităţilor din jurul bazelor militare.

Una dintre ele se află în Bavaria, la GrafenWohrer. E acolo de 60 de ani şi oferă slujbe unui număr de peste două mii de baverezi. Plecarea americanilor îi va lăsa şomeri.

Sunt şi germani care se bucură - cei care se tem că bazele militare americane ar putea fi ţinte ale unor atentate teroriste, sau care pur şi simplu nu pot dormi din cauza avioanelor de luptă americane.

Noii membri NATO speră că americanii se vor replia spre răsărit. Washingtonul poartă discuţii în acest sens şi România nu face excepţie.

Dar perspectivele de a fi construite baze de talia celor din Germania este una redusă. Washingtonul caută mai degrabă poziţii unde să se poată replia rapid în caz de criză.

Noile baze NATO din Estul Europei vor fi mai degrabă instalaţii semi permanente - precum cele din Bosnia. Sau chiar facilităţi minimale - precum piste de aterizare, adăposturi temporare şi surse de energie.

Scopul noii strategii militare a adminsitraţiei Bush este crearea unei forţe militare flexibile care să poată fi trimisă în punctele de criză de la bazele aflate pe teritoriul american.

Opoziţia americană consideră că este o strategie proastă. Fostul comandant al trupelor NATO, Wesley Clark - care este acum consilierul candidatului Partidului Democrat la preşedinţie, John Kerry, crede că în momentul în care Statele Unite duc un război contra terorismului în toată lumea nu e potrivit să-şi retragă forţele armate.

Problema cu care par să fie de acord tot mai mulţi politicieni şi comentatori este că Statele Unite nu au suficient de mulţi militari pentru a face faţă tuturor focarelor de conflict care apar în lume.
©Associated Press

A fost numit un nou adjunct CIA pentru Operatiuni ENG
New CIA Associate Deputy Director for Operations Named

Acting Director of Central Intelligence John E. McLaughlin has named Michael J. Sulick, a 23-year veteran of CIA, the Associate Deputy Director for Operations, the number two position in CIA's clandestine service, effective immediately.  Mr. Sulick had served as Associate Deputy Director for Operations for Counterintelligence (ADDO/CI) since May 2002.

Prior to becoming ADDO/CI, Sulick, 56, held a variety of operational and managerial assignments at Headquarters and overseas, including Eurasia, Latin America, and East Asia.  He speaks Polish, Russian, and Spanish.

Sulick received his B.A. from Fordham University in Russian Language and Literature in 1971, an M.A. in Russian Language/Literature from Fordham in 1972, and a Doctorate in Comparative Literature from the City University of New York in 1977.

Sulick succeeds Stephen R. Kappes, who became the Agency's Deputy Director for Operations (DDO) after James L. Pavitt retired earlier this week.  © CIA

 


prin Dobreperun Media

Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie