Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Orientul mijlociu

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
hbener
 
Atentat ETA in nord-vestul Spaniei ENG
Ziaristi francezi amenintati cu executia ROM
Croatia construieste case pentru sarbi ROM
Prioritatile noii Comisii Europene: imigratia si un serviciu european de informatii ROM
Tragedia africanilor din Syracuza inflameaza politica de emigrari a Uniunii Europene FRA
SUA si UE se bat in subventii pentru companii aeriene ROM
Proteste fata de planul de reforme al guvernului Schroeder ROM
Liberalii britanici vor mai multe puscarii ENG
Felicitari pentru tratamentul inuman aplicat prizonierilor FRA, ENG
Explozie la Moscova ROM
Atentat cu bomba într-o piata din Kiev ROM
Acord ucraineano-rus pentru petrol ROM
Cecenia are un nou presedinte ROM
Primul ministru maghiar a demisionat ROM
Milosevici isi petrece a patra aniversare in puscarie ENG
Istoria Moscovei este luata cu buldozerul ROM
Fortele ruse de pace se deplaseaza in Osetia de Sud ENG
Doua divizii ale armatei americane vor parasi Germania în urmatorii zece ani ROM
Redesfasurare strategica a trupelor SUA ROM
A fost numit un nou adjunct CIA pentru Operatiuni ENG
Ridicarea imunitatii lui Pinochet ROM
Atentat stil Cali in Venezuela ROM
Grupul de la Rio creste investitiile in America latina ENG
Dublu atentat sinucigas in Israel ROM
Ziaristul italian a fost executat ROM
Eliberari de ostatici in Iraq ROM
Escaladarea tensiunilor intre Israel si Iran ENG
Case noi in Cisiordania ROM
Israelul izoleaza banda Gaza FRA
Moqtada Sadr paraseste mausoleul ROM
Carnagiu la Najaf în timpul misiunii de pace ROM
Najaf: situatie în curs de calmare ROM
Moqtada Sadr continua luptele ROM
Japonia plateste Chinei despagubiri de razboi ENG
Fiul 'Doamnei de fier' a fost arestat ROM
Opt angajati umanitari rapiti in Darfur ROM
In Burundi negocierile cu rebelii au esuat FRA
Negocierile de pace in Congo au inceput in Africa de Sud ENG
Refugiati rwandezi cer cetatenie congoleza FRA
ONU se opune unor masuri dure impotriva Sudanului ENG
 
Arhiva LR
Suspecti al-Quaida arestati in Pakistan ENG
Iraq: O amenintare reala si o falsa decapitare FRA, ROM; Luptele au reinceput la Najaf FRA; Propunere pacifista a premierului iraqian FRA, DEU ; Postul Al-Jazira a fost suspendat ENG
Talibani ucisi in Afganistan si Pakistan FRA * Membru Al-Qaida arestat in Dubai ITA
Terorismul blocheaza o conducta petroliera ESP

Irlandez ucis in Arabia Saudita ENG
2 victime in atentat cu bomba in Pakistan FRA
Orase de legenda: Casablanca FRA
Palestina: Ministrii abandoneaza o situatie incontrolabila FRA
 
Cresterea economica amenintata de petrol ROM
Google da lovitura ENG
Petrom a tinut in viata mai mult de 300 de companii ROM
UPI: Romania a anuntat castigatorii in privatizarea Distrigaz Nord ENG
Gigantii gazului privesc spre Romania ENG
Economia ar putea creste cu 7% in acest an ROM
Seful Bancii Mondiale spune ca petrolul nu va trece de 30 dolari ENG
Fara panica ENG
Integrarea in UE va creste puterea leului ROM
Debutul Biroului de Credit ROM
Japonia accelereaza ritmul exporturilor ROM
Canalul Dunare-Marea Neagra a implinit 20 de ani ROM
 
 
Moqtada Sadr paraseste mausoleul ROM

Liderul radical Moqtada Sadr si sustinatorii sai siiti au parasit vineri mausoleul imamului Ali din Najaf, in prezent sub controlul marelui ayatollahului Ali Sistani, dar au refuzat sa predea armele autoritatilor irakiene asa cum cerut guvernul interimar. Vineri dimineata, la megafoanele mausoleului a fost difuzat un apel prin care Moqtada Sadr ordona militiilor sale sa "paraseasca edificiul". Mausoleul, golit de pelerini si de militieni, a fost restituit oficial celei mai inalte autoritati religioase siite reprezentate de ayatollahul Sistani Marjaiya. Moqtada Sadr a acceptat initiativa de pace a ayatollahului care prevede in special dezarmarea oraselor Najaf si Kufa. © TVR

Carnagiu la Najaf în timpul misiunii de pace ROM

Liderul spiritual al şiiţilor din Irak, Marele Ayatollah Ali Al-Sistani, e în misiune de pace la Najaf, oraş sfânt şi loc al unor încrâncenate confruntări între susţinătorii cleriului radical şiit, Moqtada al Sadr, şi forţele americane şi irakiene.

Anterior sosirii sale au avut loc noi violenţe soldate cu cel puţin 74 de morţi. Se relatează că au început deja negocieri între reprezentanţii Marelui Ayatollah şi cei al lui al-Sadr. Dar va putea această iniţiativă să pună capăt crizei?

Termenii unui eventual acord sunt deja cunoscuţi de ceva vreme: oprirea luptelor şi retragerea din oraşul vechi; revenirea resposabilităţii - în cazul Moscheii Imamului Ali - la Ayatollahul Sistani şi alţi trei Mari Ayatollahi care reprezintă conducerea religioasă a oraşului şi preluarea de către poliţia irakiană a responsabilităţii problemelor de securitate.

În joc, după cum spune analistul BBC, Roger Hardy, au mai intrat doi noi factori care sporesc şansele de reuşită. În primul rând, autoritatea personală a Ayatollahului Sistani, fără îndoială cea mai venerată personalitate printre şiiţii irakieni. În al doilea rând, momentul ales e favorabil.

Sunt indicii că miliţiile lui al-Sadr au început să simtă efectul presiunii neînduplecate exercitate de forţele americane şi cele guvernamentale irakiene. Iar oamenii din Najaf sunt isotviţi şi s-ar putea ca diversele părţi implicate să fie mult mai dispuse la o soluţie care să salveze măcar aparenţele.

Armistiţiul de 24 de ore, anunţat de autorităţile irakiene, reprezintă şi el un răgaz favorabil, mai spune analistul BBC Roger Hardy.

Unul dintre susţinătorii Marelui Ayatollah, Sayyed Mohamed Musawi, preşedinte al Ligii islamice mondiale, crede că cei care îl sprijină pe al-Sadr nu vor îndrăzni să se opună

"Trebuie să se oprească, fiindcă atunci când văd că toţi le sunt împotrivă şi le cer să plece din moschee şi din oraşul sfânt, nu cred că vor continua să se împotrivească dorinţei Marelui Ayatollah," spune Sayyed Mussawi.

Cu toate acestea, analistul BBC pe probleme arabe, Magdi Abdelhadi, susţine că în Irak există suficienţi oameni care au interesul ca starea de conflict să continue.

"Ştim că există insurgenţi suniţi acuzaţi că încearcă să alimenteze divergenţele sectare, ucigând cât mai mulţi şiiţi cu putinţă."

"Şi mai sunt şi alte grupări cu agende diferite care vor să blocheze procesul complet, care nu vor o soluţionare paşnică a conflictului," spune Magdi Abdelhadi.

Carnagiu

În oraşul Kufa

Cel puţin 24 de oameni au murit în urma unui atac asupra unei moschei de lângă oraşul Najaf. Moscheea din Kufa era plină de credincioşi care se pregăteau să plece spre Najaf - oraşul către care se îndreaptă şi Marele Ayatollah Ali al-Sistani. Se crede că moscheea a fost atacată cu mortiere. Ulterior s-a deschis focul asupra participanţilor la marşul spre Najaf - cel puţin trei dintre ei fiind omorâţi şi peste 300 răniţi.

În total în violenţele de la Kufa au murit 74 de oameni. Nu se ştie cine a organizat aceste atacuri.

Speranţe

Toată lumea în Irak - cel puţin cei care doresc pacea - îşi pun speranţe uriaşe în Marele Ayatollah Ali al-Sistani, care tocmai s-a întors în ţară venind de la Londra, unde a fost pentru tratament medical.

Planul său în trei puncte, despre care va da mai multe detalii odată cu sosirea sa la Najaf, în cursul zilei de joi, e singura ofertă concretă de soluţionare a crizei din oraşul sfânt, care durează de mai multe săptămâni.

Miliţiile şiite fidele clericului radical Moqtada Sadr, grupate în Armata Mehdi - continuă să fie masate în ansamblul Moscheii Imamului Ali, unul din cele mai sfinte lăcaşuri de cult şiite.

În ciuda săptămânilor de bombardament (aviaţia americană a reluat cu ferocitate atacurile în cursul nopţii) şi a unor pierderi considerabile, insurgenţii nu au putut fi clintiţi din loc.

Armata americană se fereşte să-şi folosească întreaga forţă de şoc de teama de a nu distruge lăcaşul, ceea ce ar stârni furia majorităţii şiite a populaţiei.

Singura persoană din Irak cu reală autoritate morală

Marea întrebare care se pune este de ce e nevoie de Sistani. La urma urmei Irakul are un prim ministru, un cabinet şi o adunare interimară.

De ce toată lumea aşteaptă miracole de la un bătrân de 73 de ani, care tocmai a fost operat de inimă la Londra?

Adevărul simplu e că într-o ţară în care lucrurile sunt departe de a se fi aşezat şi în care fiecare parte încearcă să câştige influenţă, Ali Sistani e singura persoană care se bucură de respectul majorităţii şiite.

Şi asta din marele motiv că e clericul şiit de rangul cel mai înalt.

Iar influenţa sa e cu atât mai mare cu cât şiiţii vor să-şi impună vocea după zecile de ani în care au fost asupriţi de minoritatea sunită - chiar măcelăriţi, cum s-a întâmplat pe vremea lui Saddam Hussein.

Spre o rezolvare paşnică

Planul lui Ali Sistani - despre se vor şti mai multe în cursul zilei - prevede rezolvarea crizei de la Najaf prin mijloace paşnice, spune şeful principalei grupări şiite, Consiliul Suprem al Revoluţiei Islamice din Irak, Abdul Aziz al-Hakim:

"Iniţiativa sa e bazată pe principiile în care a crezut dintotdeauna, anume ca toate grupările înarmate să părăsească Najaful şi luptele să înceteze. Criza trebuie rezolvată cu ajutorul raţiunii şi logicii", spune Abdul Aziz al Hakim.

Planul său prevede ca şi Najaf-ul şi Kufa - una din citadelele lui Moqtada Sadr - să devină zone lipsite de orice arme.

Locul trupelor americane din Najaf ar urma să fie luat de poliţia irakiană, iar populaţia ar urma să primească compensaţii pentru suferinţele şi pierderile îndurate în cursul ultimelor săptămâni de lupte.

Imediat ce s-a întors în Irak, miercuri, Ali Sistani a cerut populaţiei să se îndrepte către "Najaful în flăcări".

În decurs de câteva ore, mii de şiiţi luaseră deja drumul Najafului, nu lipsit de incidente.

Unul din miile de adepţii ai săi vorbeşte despre starea de spirit care-i animă:

"Am ascultat apelul marelui aiatolah şi mergem la Moscheea Imamului Ali. Ne dăm şi sufletul pentru el".

Apelul făcut de Sistani, la marşul către Najaf, ar putea avea totuşi un efect cu totul contrar celui scontat - aplanarea situaţiei - putând în fond aţâţa şi mai mult majoritatea şiită împotriva forţelor de ocupaţie.

Hussein al Shahristani e şeful unei asociaţii umanitare din celălalt oraş sfânt şiit, Kerbala:

"Dacă marele aiatolah decide să ia poziţie împotriva vreunei autorităţi pe care o consideră ilegală, nelegitimă şi apoi comunică populaţiei atitudinea sa, cerându-i să boicoteze autoritatea respectivă, oamenii exact asta vor face", spune el.

Nu e de mirare că politicienii din Irak au nevoie disperată de Sistani.

Un amestec în politică pe care l-ar dori evitat

Numai că amestecul în politică nu e una din ocupaţiile favorite ale marelui aiatolah. Odată că e de părere că nu ar trebui să existe nici un fel de ingerinţă străină în treburile guvernului de la Bagdad, dar, afirmă el, la fel ar trebui să procedeze şi clericii.

De la invadarea Irakului, anul trecut, Ali Sistani a fost obligat totuşi nu odată să se implice în politică.

În ianuarie, a scos în stradă masele, nemulţumit fiind de planurile americanilor privind transferul suveranităţii. Şi acestea au fost până la urmă modificate.

Câteva luni mai târziu, avea să medieze o încetare a focului între forţele fidele clericului radical şiit Moqtada Sadr şi forţele americane.

Toată lumea speră că o va putea face şi de astă dată. ©BBC

Najaf: situaţie în curs de calmare ROM
 
Adepţi ai lui Moqtada Sadr
Un purtător de cuvânt al ministerului de interne a declarat BBC-ului că poliţia irakiană - alături de autorităţile religioase - au preluat controlul asupra Moscheii Imamului Ali. Au fost arestaţi cinci sute de militanţi aflaţi înăuntru.

Însă alţi oficiali guvernementali nu au putut confirma ştirea.

Un purtător de cuvânt al clericului radical şiit Moqtada Sadr a declarat BBC-ului că oamenii acestuia au curăţat lăcaşul, au închis porţile şi au predat cheile autorităţilor religioase.

Ambele părţi neagă că ar mai avea loc schimburi de focuri, însă poliţia irakiană face ample percheziţii, în căutarea posesorilor de arme.

Anterior, consilierii lui Moqtada Sadr au purtat negocieri cu reprezentanţii clericului şiit de rangul cel mai înalt, marele aiatolah Ali Sistani, în vederea predării controlului asupra Moscheii Imamului Ali. În cursul nopţii de joi spre vineri, aviaţia americană a bombardat intens poziţiile insurgenţilor.

Oficialii irakieni afirmă că în cursul luptelor din ultimele 24 de ore au fost ucise cel puţin 77 de persoane şi în jur de 70 rănite. ©BBC, 20 august

Moqtada Sadr continua luptele ROM

 Un purtator de cuvant al liderului radical, citat de AFP, a declarat ca liderul siit Moqtada Sadr le-a cerut sustinatorilor sai sa continue sa lupte in orasul sfant. "Moqtada Sadr le-a cerut combatantilor sa continue sa lupte", a afirmat Ahmed al-Chaibani, aflat in interiorul mausoleului Imamului Ali, unde s-au retras membrii militiilor siite.
  
Liderul siit Moqtada Sadr le-a cerut, joi seara, membrilor Armatei lui Mehdi sa evacueze mausoleul Imamului Ali din Najaf, insa a refuzat sa le ordone sa depuna armele, asa cum a solicitat Guvernul irakian, transmite AFP. 20.08 ©TVR  

 


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie