Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Interviu

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
hbener
 
 
Romania in presa internationala
BBC: Frontiera a fost data fara licitatie ROM
Agentia Fitch ofera o perspectiva pozitiva asupra României - New York, Reuters ROM
APA: Infractori romani in Austria ROM
Roman prins in timp ce desena o zvastica pe o cladire a Ministerului francez de Interne ROM
BBC: Societatea civila cere guvernului lista cu contractele de publicitate ROM
Jerusalem Post: Profanarea unui cimitir evreiesc din Romania ENG
Rosia Montana se dovedeste un zacamant deosebit de valoros ENG
Actrita din Terminator 3 va turna in Romania ENG
New York Times: S-a inchis linia de fabricare a Daciei Sedan ENG
Yahoo News: Sexy club cu bunicute inchis de politia din Constanta ENG
Arivani: Romania spera sa devina membru deplin al UE in 2007 ROM
TIME: Pelerinajul lui Schroeder ENG
AFP: Prima vizita la mormantul tatalui ENG
UPI: Romania a anuntat castigatorii in privatizarea Distrigaz Nord ENG
The Deal: Gigantii gazului privesc spre Romania ENG
Romania vazuta de CIA ENG
Dosar: Va e teama de avion?
Moartea are aripi ROM
Marile deturnari de avioane si atentate sinucigase ROM
Atnetie! Cad MIG-uri ROM
Bucati de MIG s-au prabusit la Azomures ROM
Catastrofa aeriana din Rusia a fost cu siguranta un atentat ROM
Atentate cecene in Rusia ROM
Dublu accident aviatic cu parfum de atentat ROM
 
 
SERVICIUL DE INFORMATII EXTERNE

INTERVIU ACORDAT DE DIRECTORUL SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE, DR. GHEORGHE FULGA, PUBLICATIEI "NINE O' CLOCK"

1. Cum s-a pregatit Serviciul de Informatii Externe pentru a deveni compatibil cu institutiile similare din statele membre NATO ?

Pentru Romānia, aderarea la NATO reprezinta īndeplinirea unui obiectiv major. Apartenenta la Alianta reprezinta garantia securitatii si stabilitatii, esentiala pentru asigurarea dezvoltarii prospere a tarii, dar si o confirmare a contributiei pe care o poate avea la procesul de luare a deciziilor majore īn planul securitatii europene si euroatlantice.

Traversānd un amplu proces de reorganizare si redefinire fundamentala a misiunilor si activitatilor specifice, īn concordanta cu normele si principiile statului de drept, precum si cu standardele NATO, Serviciul de Informatii Externe a participat cu toate resursele, mijloacele si metodele specifice la atingerea obiectivului fundamental de integrare īn NATO.

Īn etapa preaderare, as mentiona īn primul rānd informarea factorilor de decizie, pentru evaluarea obiectiva a problemelor de rezolvat īn procesul de integrare si elaborarea celor mai potrivite strategii, tinānd seama atāt de sugestiile si opiniile din mediul aliat, cāt si de experienta celorlalte state candidate. De asemenea, Serviciul de Informatii Externe a participat la consolidarea unui mecanism flexibil de comunicare si colaborare īntre institutiile nationale cu atributii pe linia integrarii euroatlantice, contribuind efectiv la realizarea obiectivelor prevazute īn Programul National Anual (PNA/MAP), īn special Capitolul IV (Probleme de securitate).

Īn sfera ajustarilor interne vizānd alinierea cāt mai rapida la standardele de securitate ale Aliantei, as mentiona crearea structurii de securitate a Serviciului si compatibilizarea procedurala, prin elaborarea instructiunilor de protectie a informatiilor clasificate NATO si initierea procedurii de vetting.

Rezumata īntr-o fraza, contributia SIE la integrarea euroatlantica a Romāniei la NATO a constat īn cāstigarea treptata a credibilitatii īn fata serviciilor aliate, consolidānd astfel prestigiul tarii noastre īn statele membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Suntem un serviciu modern, compatibil si acceptat pe deplin drept partener de catre aliatii Romāniei. Cooperam cu structurile specializate ale NATO (Comitetul Special pentru Informatii si Biroul de Securitate - NOS) si ale statelor membre pe problematici de maxima actualitate: lupta īmpotriva terorismului international si a criminalitatii transfrontaliere; analiza si evaluarea fenomenelor care pot afecta stabilitatea internationala; participarea la diferitele structuri informative constituite la nivel regional etc.

Prima īntālnire, dupa intrarea Romāniei īn NATO, cu directorul Biroului de Securitate, la sediul Cartierului General al Aliantei (Bruxelles, 19-21 aprilie 2004), a prilejuit un fructuos schimb de opinii cu privire la problematica de securitate cu care se confrunta īn prezent Alianta, precum si la procesul de reforma īn vederea articularii depline la sistemele de securitate euroatlantice.

Includerea Romāniei si, implicit, a Serviciului de Informatii Externe īn NATO īnseamna un plus de securitate pentru aliati si pentru noi. Vom continua sa consolidam legaturile profesionale cu serviciile din statele aliate. Profesionalismul Serviciului poate contribui la cresterea capacitatii operationale a Aliantei, īn special īn domeniile care preocupa aliatii si īn care SIE detine expertiza: combaterea amenintarilor asimetrice si a criminalitatii transfrontaliere.

2. Care sunt principalele provocari care stau īn fata SIE īn perioada urmatoare, avānd īn vedere contextul international actual si calitatea Romāniei de membru NATO?

Summitul NATO de la Istanbul (28-29 iunie 2004) reprezinta primul eveniment la care Romānia va participa īn calitate de membru cu drepturi depline, context īn care ne propunem, pe domeniul propriu de activitate, asumarea unor responsabilitati directe īn gestionarea principalelor dosare aflate īn atentia Aliantei.

Multiplicarea amenintarilor asimetrice este o realitate cu care ne confruntam zi de zi. Īn contracararea acestor amenintari, dispozitivul de securitate nationala porneste de la angajamentul asumat de Romānia, inclusiv īn domeniul informativ, īnca de la debutul ofensivei coalitiei antiteroriste. O prima masura institutionala a fost chiar constituirea, īn 2001, a unei structuri dedicate de contraterorism, urmata, anul acesta, de consolidarea directiei specializate īn combaterea criminalitatii economice si, respectiv, crearea uneia noi, pentru contracararea proliferarii armelor de distrugere īn masa.

Serviciul asigura cunoasterea si evaluarea evolutiilor relevante īn exteriorul Romāniei, a amenintarilor directe si riscurilor ce decurg din acestea, informānd īn timp util factorii de decizie si celelalte institutii abilitate īn combaterea terorismului, pentru elaborarea masurilor ce se impun. SIE are atāt atributii īn plan informativ, cāt si operational, subsumate Protocolului General de organizare si functionare a Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului care asigura coerenta si eficienta activitatilor de combatere a acestui fenomen.

Caracterul transfrontalier al majoritatii riscurilor de securitate impune monitorizarea profesionista a evolutiilor regionale si internationale. Ca urmare, Serviciului de Informatii Externe īi revin responsabilitati crescānde īn asigurarea a ceea ce noi numim "linia avansata de aparare" a intereselor romānesti si ale aliatilor nostri fata de amenintarile asimetrice.

Proiectarea stabilitatii a devenit o preconditie a stabilitatii si securitatii euroatlantice. Viitorul NATO si, implicit, directiile transformarii organizatiei vor depinde de succesul operatiunilor "out of area", de consolidarea parteneriatelor si, nu īn ultimul rānd, de modernizarea capabilitatilor la nivelul impus de actuala dinamica de securitate.

Din aceasta perspectiva, īn domeniul sau de activitate, Serviciul de Informatii Externe īsi propune sa exploateze cadrul politic si strategic favorabil pentru a se impune ca un participant activ la efortul euroatlantic de prevenire si combatere a amenintarilor asimetrice. Pentru aceasta, avem īn vedere adaptarea prioritatilor si reorientarea propriului dispozitiv īn functie de zonele din care provin noile provocari - caspica, central-asiatica, mediteraneana si Orientul Mijlociu.

Totodata, īn actualul context international de securitate, nici o evaluare strategica nu este completa fara identificarea mizelor economice reale si constientizarea importantei accesului la resurse. Identificarea tendintelor din mediul economic global si definirea parametrilor securitatii economice a Romāniei constituie o latura importanta a activitatii SIE. Si īn acest domeniu exista amenintari, clasice sau emergente, care impun Serviciului un efort continuu de adaptare a modalitatilor de reactie.

Prevenirea sau contracararea amenintarilor la adresa securitatii Romāniei ca stat membru al NATO este un demers īn care Serviciul de Informatii Externe coopereaza cu institutii romānesti din sistemul securitatii nationale, cu servicii aliate, dar si cu structuri partenere la nivel regional.

Consideram ca, prin prisma asigurarii stabilitatii si securitatii europene, binomul strategic NATO-UE, fundamentat pe principiul complementaritatii, capata o importanta sporita. Īn contextul dinamicii remarcabile a Politicii Europene de Securitate si Aparare, cooperarea īntre serviciile speciale īn asigurarea securitatii nu va putea fi exclusa.

Nu numai Declaratia Summitului NATO de la Praga subliniaza necesitatea īmbunatatirii schimbului de informatii, ci si documentul "O Europa mai sigura īntr-o lume mai buna", prezentat de Īnaltul Reprezentant al UE pentru PESC, Javier Solana, cu ocazia Consiliului European de la Salonic (20 iunie 2003) - īn fapt, proiectul Strategiei de Securitate a UE. Acesta mentioneaza, ca masura de crestere a capacitatii de raspuns a UE la noile amenintari, "īmbunatatirea schimbului de informatii īntre statele membre si partenere". Īmpartasesc īntru totul aprecierea din acest document, ca "o analiza comuna a amenintarii este cea mai buna baza pentru o actiune comuna".

Prin toate activitatile pe care le desfasuram si prin sistemul de parteneriate specifice, dorim sa ne īndeplinim misiunea de "senzor" si de instrument flexibil de reactie rapida. Capacitatea unui serviciu de informatii externe de a gestiona schimbarea din mediul actual de securitate da masura succesului īn īndeplinirea propriei misiuni - asigurarea securitatii Romāniei ca stat membru al NATO.©Sursa: SIE


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie