Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Transnistria marcheaza 12 ani de autonomie ENG
Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM
ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG
Tiraspolul anunta ca scolile romanesti din regiune vor putea functiona numai in baza legislatiei transnistrene ROM
Ingrijorare la Ministerul roman de Externe ROM
Transnistria, al doilea Kosovo ROM
Circa 120 de mii de locuitori ai Republicii Moldova continua sa ramana fara energie electrica ROM
Electricitate din Romania pentru evitarea santajului transnistrean ROM
Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ROM
Calea ferata a fost deblocata la Tighina ROM
Greva la Tighina ROM
Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM
Delegatia Uniunii Europene s-a deplasat in Transnistria ROM
SUA si UE refuza sa se implice direct in Transnistria ROM
Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM
Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM
Taranii cer ajutorul organismelor internationale  ROM
Inchisoare pentru inca un parinte din Rabnita ROM
Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM
UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM
Presedintele Moldovei a fost invitat de Putin la Moscova ROM
Misiune ruseasca secreta la Chisinau ROM
MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM
Istoria unui cosmar ROM
 
 

Presedintele Federatiei Ruse l-a invitat pe omologul sau moldovean la Moscova ROM

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat pe omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, sa participe la manifestatiile prilejuite de aniversarea a 60-a a victoriei in razboiul al doilea mondial, care vor avea loc, pe 9 mai 2005, la Moscova.

Intr-o scrisoare adresata lui Voronin, liderul de Kremlin afirma ca "o comemorare demna a acestor fapte eroice fara precedent va servi la fortificarea prieteniei fratesti si a cooperarii stranse si multilaterale intre popoarele noastre, precum si la hotararea de a ne opune impreuna provocarilor si pericolelor secolului XXI, in primul rand terorismului international".

"Sper ca, in luna mai a anului viitor, voi avea posibilitatea sa va salut la Moscova", se spune in scrisoarea lui Putin.

Ultima data, Vladimir Voronin, a fost in vizita la Moscova, pe trei iulie, cand a participat la summtiul informal al sefilor de stat din CSI. In aceeasi zi el a avut o intrevedere bilaterala cu Vladimir Putin. Aceasta a fost prima intrevedere dintre cei doi sefi de stat, dupa ce relatiile dintre Republica Moldova si Rusia s-au racit din cauza refuzului Chisinaului de a semna Memorandumul Kozak, in noiembrie 2003. ©Basa-Press

A fost pusa in functiune o linie electrica de tensiune inalta ce leaga R. Moldova de Romania, pentru a asigura securitatea energetica a Moldovei ROM

A fost pusa in functiune linia electrica de tensiune inalta de 400 kV Isaccea-Vulcanesti, care va avea sarcina sa asigure, in caz de necesitate, livrarea de energie electrica R. Moldova din Romania. Purtatorul de cuvant al Ministerului Energeticii, Vasile Chirilescu, a comunicat pentru Agentie ca aceasta linie, care conecteaza doua localitati - din Romania (Isaccea) si din R. Moldova (Vulcanesti), este deocamdata doar in proces de testare. Potrivit sursei citate, ea nu a mai fost folosita timp de opt ani, din 1996. Chirilescu a relevat ca Intreprinderea de Stat "Moldelectrica" a convenit cu structura similara de la Bucuresti, "Transelectrica", sa repuna in functiune linia de 400 kV pentru a asigura securitatea energetica a R. Moldova. In cazul repetarii unei situatii similare cu cea de la finele saptamanii trecute, cand autoritatile transnistrene au stopat livrarile, prin liniile de tensiune inalta, a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan spre malul drept al R. Moldova, Chisinaul ar putea sa importe cantitatea de energie electrica necesara din Romania prin linia Isaccea - Vulcanesti. Aceasta linie de tensiune inalta poate fi folosita si pentru exportul de energie electrica din R. Moldova catre statul roman. R. Moldova si Romania mai sunt unite prin 3 linii a cate 100 kV.

Recent Bucurestiul si-a anuntat disponibilitatea de a ajuta R. Moldova cu energie electrica daca va fi nevoie. Romania asteapta doar o adresare oficiala in acest sens din partea conducerii de la Chisinau. Purtatorul de cuvant al ME a mai spus ca la moment in R. Moldova nu se inregistreaza insuficienta energetica. Actualmente tara noastra este alimentata cu energie electrica din patru surse - CET -1 din Chisinau, nodul Hidroelectric de la Costesti, Centrala termoelectrica de la Cuciurgan si din Ucraina. Chirilescu a mai informat ca energie electrica au si cele sase localitati din stanga Nistrului, subordonate Chisinaului, ele fiind deocamdata alimentate de la generatoare electrice speciale.
©Info-Prim (dupa Moldova azi)

Taranii care detin terenuri agricole dupa traseul Dubasari-Tiraspol solicita ajutorul organismelor internationale si misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau ROM

Un grup de conducatori ai gospodariilor care detin terenuri agricole situate dupa traseul Dubasari-Tiraspol au adresat un Apel catre Misiunea OSCE, statele-garant Federatia Rusa si Ucraina, Comisia Unificata de Control si misiunile diplomatice acreditate la Chisinau, prin care solicita suportul acestora pentru apararea drepturilor de proprietate a taranilor din aceasta regiune, drepturi incalcate de autoritatile transnistrene.

Semnatarii Apelului afirma ca administratia transnistreana le impiedica permanent liberul acces la terenurile agricole, iar in prezent nu li se permite sa stranga roada si sa o transporte de la camp spre casa. De asemenea, posturile transnistrene pretind achitarea diferitor taxe vamale ilegal instituite de autoritatile de la Tiraspol.

Potrivit sursei citate, pe zi ce trece, "numarul faradelegilor transnistrene creste, iar situatia se agraveaza considerabil". Autorii documentului afirma ca, in cazul in care nu vor fi intreprinse masuri urgente cu scopul solutionarii problemei date, situatia in zona de securitate poate iesi de sub control. Semnatarii Apelului solicita implicarea acestor institutii si organizatii in apararea drepturilor de proprietate privata, eliminarea barierelor din calea liberei circulatii a persoanelor si a productiei crescute, precum si lichidarea posturilor vamale si de frontiera transnistrene din regiune.

Posturile vamale transnistrene au fost instalate pe teritoriul localitatii Dorotcaia, subordonate autoritatilor de la Chisinau, la inceputul saptamanii trecute.
©Info-Prim (dupa Moldova azi)

Inca un parinte de la liceul din Rabnita a fost condamnat la sapte zile de detentie de catre o instanta transnistreana ROM

Inca un parinte al carui copil invata la liceul romanesc din Rabnita, Grigore Silvestru, a fost arestat si condamnat de o instanta judecatoreasca transnistreana al sapte zile de detentie. Silvestru a fost condamnat pentru ca a opus rezistenta in timpul ocuparii institutiei de catre militia trasnistreana, pe 29 iulie.

Eugenia Halus, directoarea liceului din Rabnita, a precizat pentru BASA-press ca, initial, Silvestru a fost si el retinut, de rand cu mai multi parinti, in ziua respectiva, dar a fost eliberat dupa cateva ore. "Pe 9 august, insa, acesta a fost citat la sectia de militie din oras, unde a fost arestat, iar pana seara si judecat", a spus Halus.

Ea considera ca "militia transnistreana ii aresteaza pe parintii si profesorii care s-au opus cel mai activ inchiderii liceului, pentru a-i tine pe ceilalti intr-o frica continua si a-i determina sa-si dea copii la scolile controlate de regimul de la Tiraspol".

Halus a subliniat ca alti sase parinti, condamnati anterior la trei si sapte zile de detentie de o instanta transnistreana si eliberati saptamana trecuta, au fost, din nou, citati sa se prezinte la militie care le incrimineaza ca ar fi distrus mobila din liceu.

"Cativa dintre acesti parinti au fost nevoiti sa plece din Rabnita, fiind hartuiti de militienii transnistreni. Altii, care au ramas in oras au mari probleme la serviciu, fiind amenintati ca vor fi concediati daca nu-si vor da copii la scolile subordonate Tiraspolului", a spus directoarea liceului.

Militienii transnistreni continua sa supravegheze liceul. Parintii, profesorii si elevii de la aceasta institutie se aduna, zilnic, la cateva zeci de metri metri de liceu, solicitand redeschiderea institutiei.

Si la Tighina (Bender) profesorii, parintii si elevii de la liceul romanesc "Alexandru cel Bun" protesteaza fata de decizia administratiei de la Tiraspol de a le inchide institutia. Ei continua, de patru saptamani, sa supravegheze cladirea pentru a nu permite sigilarea inchiderea ei.

Totodata, scoala-internat pentru copii orfani din Tighina ramane blocata de organele de forta transnistrene, copii avand acces doar la dormitoare si bucatarie. Maria Ungureanu, directoarea acestei institutii, a comunicat pentru BASA-press ca autoritatile locale invoca diferite motive pentru a scoate copiii din scoala si pentru a prelua controlul integral asupra cladirii. Misiunea OSCE in Republica Moldova asigura zilnic copii de scoala-internat cu produse alimentare si apa, a mai spus Ungureau.

Prima dintre cele opt scoli romanesti din Transnistria a fost inchisa scola nr.20 din Tiraspol, pe 15 iulie a.c.. In pofida faptului ca scoala a fost sigilata, parinti, profesori si elevi au rupt sigiliile si au patruns in incinta institutiei. "Vom pazi ceea ce ne-a mai ramas, adica sediul, pentru ca mobilierul a fost scos si dus intr-o directie necunoscuta de catre reprezentantii administratiei transnistrene", a declarat pentru BASA-press directorul scolii, Ion Iovcev.

Anterior, Tiraspolul le-a cerut scolilor romanesti regiunea nistreana sa se inregistreze, conform legislatiei transnistrene, pana la 15 august, in caz contrar, ele urmand sa aiba aceeasi soarta ca si liceele din Tiraspol si Rabnita.
©Basa-Press (dupa Moldova azi)


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie