Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Transnistria marcheaza 12 ani de autonomie ENG
Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM
ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG
Tiraspolul anunta ca scolile romanesti din regiune vor putea functiona numai in baza legislatiei transnistrene ROM
Ingrijorare la Ministerul roman de Externe ROM
Transnistria, al doilea Kosovo ROM
Circa 120 de mii de locuitori ai Republicii Moldova continua sa ramana fara energie electrica ROM
Electricitate din Romania pentru evitarea santajului transnistrean ROM
Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ROM
Calea ferata a fost deblocata la Tighina ROM
Greva la Tighina ROM
Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM
Delegatia Uniunii Europene s-a deplasat in Transnistria ROM
SUA si UE refuza sa se implice direct in Transnistria ROM
Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM
Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM
Taranii cer ajutorul organismelor internationale  ROM
Inchisoare pentru inca un parinte din Rabnita ROM
Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM
UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM
Presedintele Moldovei a fost invitat de Putin la Moscova ROM
Misiune ruseasca secreta la Chisinau ROM
MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM
Istoria unui cosmar ROM
 
 
 

MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM

Ministerul Afacerilor Externe din Rusia va trimite la Chisinau si Tiraspol reprezentantul sau special pentru solutionarea problemei scolilor. Precum informeaza agentia INFOTAG, Boris Malahov, reprezentant al MAE din Rusia, le-a comunicat vineri jurnalistilor ca in timpul apropiat va pleca in Republica Moldova Igor Savolski, reprezentant special al Rusiei.

"Sarcina sa este sa contribuie la "gasirea unei solutii civilizate a asa-numitei probleme a scolilor", la deblocarea procesului de negocieri si eliminarea sanctiunilor reciproce, care deja au cauzat prejudicii substantiale nu numai vietii economice pe ambele maluri ale Nistrului, ci si intereselor economice ale tarilor vecine cu Moldova. Sint planificate, de asemenea, intrevederi cu reprezentantii Ucrainei si OSCE", a spus Malahov.

Potrivit afirmatiilor sale, "chiar de la inceputul actualei spire in confruntarea Chisinaului si a Tiraspolului, care a atins in ultimele zile faza unei confruntari economice cu elemente de blocada reciproca, MAE din Rusia a recomandat cu insistenta partilor sa se abtina de la actiuni pripite, sa nu permita escaladarea si sa solutioneze toate chestiunile aflate in litigiu la masa negocierilor".

"Precum se stie, deunazi s-a propus sa se organizeze urgent o intrevedere a reprezentantilor moldoveni si transnistreni cu participarea mediatorilor, pentru a se pregati o varianta reciproc acceptabila de iesire din impasul periculos", a spus Malahov.

Precum a mai informat agentia INFOTAG, Chisinaul oficial considera ca problema scolilor poate fi solutionata numai cu conditia ca Tiraspolul va semna Protocolul propus de Misiunea OSCE.

Raspunzind unei intrebari referitor la faptul daca in actualele conditii se poate vorbi despre revenirea la masa negocierilor in problema transnistreana, Mark Tkaciuk, consilierul presedintelui Moldovei pentru politica interna, i-a spus reporterului INFOTAG ca "aceasta intrebare nu trebuie adresata Chisinaului".

"Chisinaul a semnat proiectul Protocolului prezentat de mediatori, adresat in egala masura si Tiraspolului, care il ignoreaza totalmente, in schimb acesta intreprinde actiuni unilaterale", a declarat consilierul.

"Trebuie sa amintim ca Chisinaul oficial are o obiectie principiala la ora actuala: restabilirea functionarii scolilor moldovenesti in stinga Nistrului. Se stie ca reprezentantii administratiei de la Tiraspol au declarat marti ca chestiunea este epuizata, deoarece scolile aflate in litigiu sint inchise, iar copiii au fost transferati la alte institutii de invatamint. Avem de a face cu un cinism fara precedent", a spus Tkaciuk.
©Infotag (dupa Moldova azi)

Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM

Reporterii Jurnalului National si Antenei 1 au trecut in Transnistria si au ajuns la Grigoriopol, unde viata e grea si pentru moldoveni, si pentru rusi, si unde viseaza cu totii la cetatenia romana.

La 8:00 am pornit spre Dorotcaia. Incercam pentru a doua oara sa trec de vamesii transnistreni. De data aceasta voiam sa ajung la Grigoriopol, loc in care vorbitorii de romana sunt greu incercati. Cu o zi inainte, vineri, am reusit sa pacalesc gardienii si sa ajung la Tighina, oras moldovenesc de dincoace de Nistru, controlat insa de transnistreni.

CASA AICI, PAMANTUL DINCOLO. Acum eram doi romani, eu si Moise Guran, de la Antena 1. El aranjase cu niste tarani moldoveni din Dorotcaia sa ne duca la Grigoriopol. Am ajuns acasa la sotii Gherlac pe la 10:00. Familia Gherlac este obisnuita sa treaca in fiecare zi asa-zisa granita dintre Moldova si Transnistria. Casa o au in Moldova, pamantul - in Transnistria. N-au stat pe ganduri cand Moise i-a intrebat daca ne pot trece pe pamantul lui Smirnov. Poate asa s-au razbunat pe transnistreni, ca oricum le-au scos sufletul din ei, cu pamantul intr-un loc si casa intr-altul. In plus, de cateva zile, Smirnov a decis sa le taie lumina, ca reactie la sanctiunile economice impuse Transnistriei de catre puterea de la Chisinau.

MISA SI NATALITA. Tamara Gherlac ne-a ascuns intr-un prosop camera de filmat si aparatul de fotografiat, ne-a luat in geanta ei pasapoartele si ne-a spus: "Va cheama Misa si Natalita, daca va intreaba careva la vama. Da' vorbiti cu accent moldovenesc". Am facut repetitii si am urcat in masina familiei Gherlac.

Emotiile au fost mari cand transnistrenii au oprit masina la bariera. N-am stat insa mult, au schimbat un salut si au verificat actele soferului. Drumul spre Grigoriopol, aflat la 7 kilometri departare, s-a terminat repede. Cand am intrat in oras, am vazut imagini dezolante, blocuri ca niste ghetouri, case darapanate, mizerie. Singura, maiestuoasa si curata se ridica in centrul localitatii cladirea administratiei locale, cu steagul Transnistriei in varf.

RUPTI DE LUME. Dupa cateva minute am ajuns acasa la un prieten de-al sotilor Gherlac, Iurie Vasilati. Om instarit printre ceilalti localnici. Are o taraba la piata si un magazin acasa. Nu e insa multumit de viata lui. "Suntem rupti de lume. Nu avem ziare, nu avem informatii. Noi, ca romani sau moldoveni, cum doriti, suntem lasati de izbeliste. Daca se mai taraganeaza asa vreo doi-trei ani, Moldova dispare ca stat", spune mahnit Iurie. Aduce o masa si niste scaune in curte.

"REFUGIATI". Il cheama pe Alexei Mocreac la el. "El va poate spune mai multe, se simte mai roman", ne zice Iurie. Alexei este director adjunct la Scoala Numarul 1 din Grigoriopol, scoala romaneasca inchisa de transnistreni in 2001. Acum, scoala cu 200 de elevi s-a "refugiat" la Dorotcaia, in raionul Dubasari, pentru a putea functiona. Cladirea arata ca o ruina. Dar se fac cursuri, in limba rusa.

Copiii si profesorii care vor sa invete in limba romana merg cu trei autobuze in fiecare dimineata la Dorotcaia si se intorc dupa-amiaza ori seara. 7 kilometri dus, 7 intors. "Toti o duc rau. Eu nu stiu in Grigoriopol om treaz la cap care sa nu vrea cetatenia romana. Aici, si rusii vor in Romania", spune Alexei. Nici el, nici Iurie nu pot pleca din Grigoriopol. Aici si-au facut casa, gospodarie. Unde sa se duca si sa aiba si casa?

PREMONITIE"Suntem lasati de izbeliste. Daca se mai taraganeaza asa doi-trei ani, Moldova dispare" - Iurie Vasilati
DORINTA"Eu nu stiu in Grigoriopol om treaz la cap care sa nu vrea cetatenia romana" - Alexei Mocreac

INSEMNE

Desi republica sa nu este recunoscuta de nimeni, Smirnov a facut totul pentru ca aceasta sa functioneze ca atare. A batut moneda: rubla nistreana. Bineinteles, moneda nu poate fi folosita in alta parte decat in Transnistria, nici macar in Moldova. Transnistrenii au si buletine, si pasapoarte care sa ateste ca ei sunt cetateni ai Republicii Moldovenesti Nistrene. Nici unul dintre actele de identitate nu mai sunt insa valabile in afara teritoriului controlat de liderul separatist Igor Smirnov.

CHIN

Tamara Gherlac nu are curent electric de saptamana trecuta. Si-a scos frigiderul in curte. Fara lumina sunt cateva sate din Transnistria, raionul Dubasari, localitati aflate sub jurisdictia Chisinaului, dar alimentate cu energie electrica de Transnistria.
Lavinia Tudoran, Transnistria - Jurnalul national

Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM

Numarul parintilor condamnati pentru protestele de la Liceul din Râbnita a ajuns la 7. Tatal unui alt elev înscris la liceul românesc din orasul transnistrean, Grigore Silvestru, a fost arestat si condamnat de o instanta transnistreana la 7 zile de închisoare. Alti 6 parinti, condamnati anterior la 3, respectiv 7 zile de închisoare, au fost chemati din nou la militie.
Parintii copiilor care vor sa studieze în limba materna sunt anchetati din nou, de aceasta data pentru distrugerea mobilierului liceului. Incidentele s-au petrecut în timpul ocuparii institutiei de catre militia locala, pe 29 iulie. Directoarea Liceului din Râbnita, Eugenia Halus considera ca militia transnistreana îi aresteaza pe parintii si profesorii care s-au opus cel mai vehement închiderii liceului, pentru a-i tine pe ceilalti într-o teama continua. În plus, separatistii vor sa-i determine pe parinti sa îsi înscrie copiii la scoli controlate de regimul de la Tiraspol. Directoarea liceului sustine ca unii parinti au fost nevoiti sa plece din Rîbnita, dupa ce au fost hartuiti de militie. Altii, care au decis sa ramîna, au mari probleme la serviciu, si sunt amenintati cu demiterea. Autoritatile locale continua supravegherea liceului din Râbnita. Parintii, profesorii si elevii se aduna zilnic la câtiva zeci de metri de liceu, solicitînd redeschiderea institutiei. ©Realitatea TV

Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM

Dupa ce administratia transnistreana a amenintat cu evacuarea scolilor românesti de la Tighina, acum autoritatile de la Tiraspol si-au schimbat atitudinea. Ele s-au aratat dispuse sa colaboreze pentru rezolvarea crizei. Administratia Republicii separatiste nu are obiectii în ceea ce priveste predarea în limba româna în scolile locale, cu conditia ca acestea sa respecte anumite standarde. Ministerul Educatiei de la Tiraspol si-a exprimat disponibilitatea de a acorda rapid înregistrarea, licenta si acreditarea pentru scolile cu predare în limba româna, astfel încît activitatea acestora sa poata fi reluata la începutul noului an scolar.
CARTON Ministerul transnistrean al Educatiei sursa: Mediafax
  
  ''Predarea în limba româna nu reprezinta un obstacol în calea procesului educational. Important este ca scolile sa respecte standardele obligatorii impuse de stat si sa respecte programele educationale de stat. În acelasi timp, elevii trebuie sa aiba oportunitatea de a primi o educatie de calitate, bazata pe respectarea istoriei si culturii tuturor oamenilor din Transnistria. Nu putem permite o situatie în care copiii nostri sa fie crescuti cu ideea ca unele popoare, natiuni si persoane sunt superioare. Acest lucru ar putea duce mai tîrziu la declansarea urii etnice si sociale.''
  
  Ministerul Educatiei de la Tiraspol insista ca scolile înca neînregistate sa se conformeze legislatiei transnistrene si sa obtina înregistrarea din partea autoritatilor locale, precum si licenta pentru activitati educative, în conformitate cu standardele educationale de stat din Transnistria. ©Realitatea TV


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie