Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
 
Transnistria marcheaza 12 ani de autonomie ENG
Igor Smirnov vrea sa ocupe sase sate basarabene ROM
ITAR - TASS: Romania tine partea Moldovei in sanctiunile impuse impotriva regiunii nistrene ENG
Tiraspolul anunta ca scolile romanesti din regiune vor putea functiona numai in baza legislatiei transnistrene ROM
Ingrijorare la Ministerul roman de Externe ROM
Transnistria, al doilea Kosovo ROM
Circa 120 de mii de locuitori ai Republicii Moldova continua sa ramana fara energie electrica ROM
Electricitate din Romania pentru evitarea santajului transnistrean ROM
Incalcarea drepturilor omului in Transnistria ROM
Calea ferata a fost deblocata la Tighina ROM
Greva la Tighina ROM
Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM
Delegatia Uniunii Europene s-a deplasat in Transnistria ROM
SUA si UE refuza sa se implice direct in Transnistria ROM
Campanie de intimidare la adresa românilor din Râbnita ROM
Administratia de la Tiraspol îsi schimba atitudinea ROM
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM
Taranii cer ajutorul organismelor internationale  ROM
Inchisoare pentru inca un parinte din Rabnita ROM
Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti ROM
UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM
Presedintele Moldovei a fost invitat de Putin la Moscova ROM
Misiune ruseasca secreta la Chisinau ROM
MAE din Rusia va trimite un reprezentant special la Chisinau si Tiraspol pentru solutionarea problemei scolilor ROM
Istoria unui cosmar ROM
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 

Transnistria, al doilea Kosovo ROM

Premierul român Adrian Năstase a declarat sâmbătă, la Mangalia, că situaţia conflictuală din Transnistria ar putea duce la transformarea acesteia într-un nou Kosovo, informează cotidianul bucureştean "Gardianul".

Potrivit sursei citate, Năstase a spus că "aceste probleme se pot rezolva prin dialog şi sancţiuni economice".
"Potenţialul de risc este în continuare foarte mare, fiind nevoie de o acţiune coordonată din partea Rusiei, a Statelor Unite şi a statelor vecine Ucrainei. România are în mod evident interesul de a urmări cu mare atenţie lucrările la Canalul Bîstroe şi sper că şi OSCE, care are un rol important în legătură cu evoluţiile din Republica Moldova şi din Transnistria, să intervină în mod oficial", a afirmat premierul român. ©FLUX

Misiune rusească secretă la Chişinău ROM

La Chişinău se află reprezentantul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse Igor Savolski, care urmează să "acorde asistenţă în vederea soluţionării problemei şcolilor şi deblocării procesului de negocieri în format pentalateral privind reglementarea problemei transnistrene".

Potrivit surselor din cadrul MAE de la Chişinău, Savolski a sosit duminică, iar luni a avut deja o întrevedere cu ministrul de Externe Andrei Stratan.
Savolski urmează să aibă întrevederi cu reprezentanţii Ucrainei, ai Misiunii OSCE, precum şi ai administraţiei transnistrene.
Este remarcabil faptul că Savolski a participat recent la elaborarea textului tratatului de bază dintre Federaţia Rusă şi Georgia, precum şi la negocierile privind acest tratat. ©FLUX

Tiraspolul, gata de "contraatac" ROM

După ce a închis şcolile cu grafie latină, a rechiziţionat căile ferate şi a lăsat în beznă 250.000 de basarabeni, Smirnov declară acum că Transnistria "nu va fi, în caz de conflict, agresorul" Republicii Moldova
Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat că Transnistria "nu va fi, în caz de conflict, agresorul" Republicii Moldova. Asta după ce administraţia transnistriană a dispus închiderea şcolilor moldoveneşti de pe teritoriul provinciei, informează ediţia de sâmbătă a cotidianului "Dnestrovskaia Pravda".

Potrivit sursei citate, "cetăţenii Transnistriei sunt gata să răspundă unui eventual atac lansat de autorităţile de la Chişinău. Însă, în caz de conflict cu Republica Moldova, noi nu vom fi agresorii", a declarat auto-intitulatul preşedinte transnistrian. Conform lui Igor Smirnov, decizia de închidere a şcolilor moldoveneşti din Transnistria a reprezentat "un pretext bun" pentru preşedintele Vladimir Voronin în vederea impunerii de sancţiuni provinciei, care s-a separat de teritoriul moldovenesc în 1992. "Relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sunt tensionate în asemenea măsură încât un conflict ar putea izbucni în orice moment", a declarat, la Moscova, şeful diplomaţiei de la Tiraspol, Valeri Liţkai. Criza dintre Chişinău şi Tiraspol s-a agravat după ce, autorităţile transnistrene au închis opt şcoli cu predare în limba română. Circa 4300 de elevi care învăţau în aceste şcoli au fost afectaţi de hotărârea Tiraspolului.
Primul-ministru de la Bucureşti, Adrian Năstase, a declarat ieri că probabil sancţiunile impuse de UE nu sunt suficiente pentru a normaliza situaţia din Transnistria. "Lucrurile sunt, din păcate, foarte periculoase. Există un anumit risc, al unor acţiuni iresponsabile şi, sigur, lucrurile s-au mai calmat în ultimele zile", a mai precizat Năstase. El a explicat că potenţialul de risc este în continuare foarte mare, fiind nevoie şi de o acţiune coordonată din partea Rusiei, a Statelor Unite, a statelor vecine, Ucraina şi Republica Moldova. Primul ministru a afirmat că România va urmări acest proces cu mare atenţie, exprimându-şi speranţa ca şi OSCE să intervină în mod eficient.
Război al declaraţiilor
Publicaţiile transnistrene au relatat pe larg criza dintre cele două maluri ale Nistrului, informează Rador. Liderii de la Tirapol susţin că nu vor să mai audă de Republica Moldova, chiar dacă ar fi evitat un conflict militar pe Nistru. În interviul acordat gazetei "Dnestrovskaia Pravda", Igor Smirnov spune că transnistrenii sunt gata să răspundă la un eventual atac al puterii de la Chişinău. Smirnov mai afirmă că nici nu se mai poate discuta în acest moment de o federaţie între Republica Moldova şi Transnistria. Pe de altă parte, "Adevărul nistrean", ziarul Sovietului Suprem de la Tiraspol, relatează despre conferinţa de presă susţinută la Moscova de ministrul de Externe al Republicii Moldoveneşti Nistrene, Valeriu Liţcai. Acesta este de părere că relaţiile dintre Tiraspol şi Chişinău sunt atât de proaste, încât, în orice moment, poate izbucni un conflict militar.
În acest război al declaraţiilor s-a implicat şi cunoscutul deputat rus Vladimir Jirinovski. În calitate de vicepreşedinte al Dumei de Stat de la Moscova, Jirinovski a adresat o scrisoare deschisă lui Igor Smirnov, în care spune că puterea de la Chişinău ar putea avea soarta Ceceniei, în cazul în care nu va renunţa la presiunile asupra republicii separatiste nistrene. Autorităţile de la Tirapol au făcut o paralelă între Marele război pentru apărarea patriei (denumirea sovietică a celui de-al II lea Război Mondial) şi un posibil conflict militar pe Nistru.
UE n-a decis ce măsuri va aplica
Cotidianul pro-guvernamental de la Chişinău, Moldova Suverană, a publicat un interviu cu însărcinatul cu afacerile Externe al UE, Javier Solana, care şi-a exprimat "încrederea că administraţia transnistriană va întreprinde paşii necesari pentru a normaliza situaţia şcolilor moldoveneşti din Transnistria", însă "dacă aceasta nu se va întâmpla, noi vom fi nevoiţi să punem în aplicare alte măsuri. Încă nu am decis ce măsuri anume vor fi aplicate, dar noi ne consultăm cu partenerii noştri internaţionali în problema respectivă şi analizăm diferite opţiuni".
În ceea ce priveşte formatul negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrian, Javier Solana a afirmat că "actualul format pentagonal de negocieri este unicul mecanism pentru discuţii care a fost acceptat de ambele părţi şi tocmai de aceea reprezintă cea mai bună şansă de a înregistra progrese în prezent. Actualul impas al negocierilor nu demonstrează ineficienţa acestui mecanism şi noi sperăm că aceasta este doar o piedică temporară. Totodată, Uniunea Europeană urmăreşte situaţia din Transnistria foarte atent şi caută soluţii pentru reluarea negocierilor".
Voronin, invitat la Kremlin în 2005
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat pe omologul său moldovean, Vladimir Voronin, să participe la manifestaţiile prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la victoria în al doilea Război Mondial, care vor avea loc, la 9 mai 2005, la Moscova, relatează Mediafax. "O comemorare demnă a acestor fapte eroice fără precedent va servi la consolidarea prieteniei frăţeşti şi a cooperării strânse şi multilaterale între popoarele rus şi moldovean, precum şi la hotărârea de a ne opune împreună provocărilor şi pericolelor secolului XXI, în primul rând terorismului internaţional", se arată într-o scrisoare adresată lui Voronin de către liderul de la Kremlin. "Sper că, în luna mai a anului viitor, voi avea posibilitatea să vă salut la Moscova", se arată în mesajul lui Putin. Ultima vizită a lui Vladimir Voronin la Moscova a avut loc la 3 iulie, când acesta a participat la summitul neoficial al şefilor de stat din CSI. În aceeaşi zi, el a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, prima de la deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova, ca urmare a refuzului Chişinăului de a semna Memorandumul Kozak, în noiembrie 2003. ©FLUX


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie