Lumea romanilor

Portal DPM | Dobreperun Media | Arhiva
Eveniment | Note de catalog | In presa internationala | Note diplomatice | Legislativ
Special | De razboi | Investigatii | Martor | Arhiva rubricii
Zoom | NATO | Europa | Balcani si Marea Neagra | America de Nord si Australia | America latina | Orientul mijlociu | Extremul Orient | Africa
Vacante in Romania | Vacante in strainatate | Hotelaria in lanturi | Romania secreta | Patrimoniu | Actualitatea
Numarul curent | Arhiva rubricii
Cei mai bogati romani | Portrete | Comunitati | Diaspora | Oameni care au fost | Opinii | Interviu | Director de personalitati
Globalizare | Afaceri | Profil de companie | Oportunitati | Analize si cotatii | Resurse | Catalog comercial | Publicitate
Dezbaterea saptamanii | Teme in dezbatere | Contributii

Zoom

Numarul 2 / 30 august 2004 /
saptamanal de politica internationala
/ publicatie personala / Realizator: Nicu Ilie
 
 
ZOOM: Moldova, independenta la 13 ani Tara cu de-a sila ROM
Moldova este impinsa spre Est FRA
Harta Moldovei FRA
Evolutia teritoriala a Moldovei din 1914 pana in zilele noastre FRA
Moldova in Biblioteca Congresului ENG
Moldova in catalogul BBC ENG
Moldova in catalogul CIA ENG

Ghidul comercial al Moldovei intocmit de U.S. Commercial Service ENG
Moldova in catalogul Lonely Planet ENG
 
Reporter special: Avalansa de falsuri pe piata diamantelor ROM
Ambuscada pentru romanii din Nasiria ROM
Reporter de razboi: Moscheea Imamului Ali - Morti peste morti, sange peste sange ENG
Jumatate din turismul romanesc nu exista ROM
Romanii mananca paine de pe piata neagra ROM
Mita de 2.000 EURO pentru a putea iesi din tara ROM
Germania: Români jefuiti de români pe autostrada ROM
 
 
 

MAREA EVADARE
Singurul om care a evadat din penitenciarul de la Tiraspol ROM

A trecut Nistrul înot, a scapat de urmarirea a peste... 100 de militieni înarmati. Este singurul om care a reusit sa evadeze din temuta închisoare de maxima securitate de la Tiraspol. Moldoveanul Constantin Mîrca se considera un erou. Vitejia ...nu-i tine însa de cald. Ca sa ramâna în viata, el trebuie sa fuga si sa se ascunda. -Realitatea TV va prezinta, în exclusivitate, povestea unei evadari spectaculoase.
ambianta -cu el povestind ceva
  Constantin Mîrca este un om greu de gasit. Prietenii lui, fosti combatanti în razboiul din Transnistria, au acceptat cu greu sa ne dea numarul sau de telefon. Fostul luptator se ascundea într-un sat, undeva la aproximativ 100 de kilometri de Chisinau. Dupa multe insistente, Mîrca a acceptat sa-si povesteasca viata, demna de un roman de aventuri. Dupa încheierea razboiului din Transnistria, Constantin a fost arestat sub acuzatia de ucidere si a ajuns într-o celula a închisorii de maxima securitate din Tiraspol. Cu timpul, starea sanatatii sale s-a înrautatit si a fost dus la spitalul peniteciarului. De acolo a reusit sa evadeze, acum 10 zile. A iesit din Tiraspol si a plecat spre Moldova. De teama sa nu fie prins, Constantin Mîrca a mers noaptea pe câmp, orientându-se dupa stele. La un moment dat s-a ratacit. A fost nevoit sa treaca Nistrul înot de trei ori, cu toate ca fusese operat de piata la rinichi.
  
  A fost o urmarire pe viata si pe moarte. Constantin Mîrca a alergat toata noaptea, cu militienii transnistreni pe urmele sale. Dupa 15 ore, a ajuns într-o comuna moldoveana si a fost ascuns de localnici. Militia transnistreana îl mai cauta si acum. Cu toate acestea, barbatul spune ca nu îi este frica. Umbla tot timpul înarmat si e gata sa-si apere libertatea cu pretul vietii.
  
  Ultima oara cînd au aflat unde se ascunde, autoritatile de la Tiraspol au trimis pe urmele lui Constantin Mîrca 20 de militieni înarmati pâna în dinti. Moldoveanul a reusit din nou sa scape, fara sa traga nici un foc de arma.

© Realitatea TV (interventiile sincron au fost excluse din reportaj)

Istoria unui cosmar ROM

Cosmarul românilor din republica separatista a început odata cu decizia Sovietului Suprem de la Tiraspol de la 1 iulie 2004, de a întrerupe activitatea celor 8 institutii de învatamânt cu predare în grafie latina din Transnistria. Autoritatile autoproclamatei Republici Nistrene motivau ca scolile respective functioneaza ca institutii educationale private, cu predare într-o limba straina. În regiunea nistreana functionau 7 astfel de scoli: la Tiraspol, Râbnita, Tighina si în alte 4 localitati. Primele 3 dintre ele si orfelinatul din Tighina au fost deja luate cu asalt si închise, sau sunt asediate de catre militia transnistreana. Chisinaul si Bucurestiul au acuzat Tiraspolul de încalcari flagrante ale Drepturilor omului si tentativa de rusificare fortata a regiunii.
La 15 iulie, militienii din Transnistria au sechestrat în mod abuziv bunurile materiale si arhiva singurei scoli cu predare în limba româna din Tiraspol. În aceeasi zi, elevii si profesorii liceului Alexandru cel Bun din Tighina s-au baricadat în cladire, de teama unei actiuni similare din partea separatistilor. La 24 iulie au urmat încercarile militienilor de închidere a liceului Evrica din Râbnita. Doua zile mai târziu, militia avea sa sigileze scoala-internat de la Tighina, în care învata si locuiesc peste 300 de orfani sau copii proveniti din familii sarace. Copiii, înfometati, au reintrat cu forta pe 27 iulie în cladirea sigilata cu doar o zi înainte. La 29 iulie, liceul din Râbnita a fost din nou luat cu asalt de fortele de militie. 6 persoane, parinti si profesori, au fost arestate si condamnate apoi la pedepse variind între 3 si 7 zile de închisoare. La începutul lunii august, Republica Moldova blocheaza exporturile Transnistriei, fortându-i pe separatisti sa recurga la export total prin Ucraina. În replica, separatistii lui Igor Smirnov au taiat curentul care alimenta regiuni întinse ale Moldovei si au blocat caile ferate si soselele ducând spre Transnistria. Actiunile separatistilor au provocat furie sau cel putin neliniste la Bucuresti, Chisinau, Bruxelles si Washington. Presiunile au continuat asupra eroicilor copii, parinti si profesori care rezista baricadati de peste o luna în liceul Alexandru cel Bun din Tighina si în scoala-internat pentru orfani. Observatorii internationali ai OSCE au reusit sa strapunga blocajul impus de granicerii nistreni si au patruns, acum 2 zile pe teritoriul zonei separatiste, ajungând la Tighina. Reprezentantul Rusiei în Comisie, Viktor Oparin, a anuntat concomitent ca mediatorii conflictului transnistrean i-au prezentat sefului diplomatiei din Tiraspol 3 proiecte de statut de functionare pentru scolile cu grafie latina din Tiraspol, Râbnita si Tighina. Tiraspolul nu a raspuns, deocamdata, celor 3 propuneri pentru care trebuia sa dea replica pâna vineri la ora 11:00, ora locala. Toate propunerile prezentate de reprezentantii OSCE vizeaza continuarea cursurilor cu scriere în grafia latina si au fost elaborate în baza standardelor internationale de educatie.
©Realitatea TV

UE se implica in criza declansata de Tiraspol ROM

Bruxelles-ul a trimis o delegatie de diplomati la Chisinau cu speranta gasirii unor solutii pentru rezolvarea crizei transnistrene. In absenta presedintelui Vladimir Voronin, plecat in vacanta, diplomatii Uniunii Europene vor discuta in capitala Republicii Moldova cu premierul si ministrul de externe. Intre timp, ziarele de la Tiraspol continua sa instige populatia contra parintilor si copiilor care refuza sa accepte inchiderea scolilor care folosesc grafie latina.

Diplomati ai Uniunii Europene au sosit luni la Chisinau, la solicitarea Inaltului Reprezentant al UE pentru Politica Externa Comuna si Securitate, Javier Solana, pentru "a incuraja reluarea negocierilor" in problema transnistreana, se arata intr-un comunicat de presa al UE. Delegatia UE este condusa de Robert Cooper, director general in Consiliul UE. Scopul acestei misiuni este de "a contribui la restaurarea calmului dupa o perioada de tensiuni in crestere in regiunea nistreana", se arata in comunicat. Se precizeaza ca "diplomatii UE vor incuraja toate partile sa reia negocierile in format pentalateral, condus de OSCE". Decizia lui Solana de a trimite aceasta delegatie survine "in urma tensiunilor dintre Chisinau si Tiraspol inregistrate in ultimele saptamini". In aceasta perioada Solana "a fost in contact permanent cu autoritatile de la Chisinau, inclusiv cu presedintele Vladimir Voronin, dar si cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov". Vizita diplomatilor UE este una de informare. Ei doresc sa-si creeze o impresie proprie despre evenimentele din Transnistria. Agentia de presa Oreanda din Rusia scrie ca in Republica Moldova a sosit, luni, si reprezentantul special al Moscovei, Igor Savolski. Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau a evitat deocamdata sa ofere detalii despre vizita lui Savolski in Republica Moldova.

"Condamnam actiunile politice nelegitime"

Sefii directiilor raionale si municipale invatamint, tineret si sport au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor din Tiraspol si structurilor internationale in care le cer  "sa se trezeasca din agonia politica murdara, sa se patrunda de responsabilitate in actiunile intreprinse si sa manifeste ratiune in actiunile pe care le intreprind". "Condamnam vehement actiunile politice nelegitime ale autoritatilor de la Tiraspol prin intimidarea copiilor si a cadrelor didactice. Sintem alaturi de dumneavoastra,  dragi colegi, copii si parinti, in lupta dreapta pentru apararea demnitatii umane, a dreptului fiecarui copil de a fi instruit in limba materna", se arata in scrisoare.
Totodata, autorii scrisorii deschise spera ca multiplele adresari catre organizatiile internationale si tarile-garante vor duce la intreprinderea unor actiuni concrete pentru stabilizarea situatiei si reglementarea pasnica a divergentelor in vederea respectarii drepturilor tuturor locuitorilor din regiune, indiferent de etnie, aspiratii si viziuni sociale. "De asemenea, optam pentru o abordare constienta a problemei de catre toti factorii decizionali in favoarea drepturilor copilului. Sintem pe deplin constienti ca situatia creata poate genera noi conflicte, atit pentru Moldova, cit si pentru Europa de Sud-Est, fapt care este inadmisibil", se mai spune in scrisoare.

"Copiii liberi" denunta propaganda lui Smirnov

Un grup de copii de la Liceul "Alexandru cel Bun" a remis organismelor internationale acreditate la Chisinau un eseu privind masina propagandistica de la Tiraspol. Copii liberi. Asa se numesc elevii care in vacanta de vara lupta pentru drepturile lor. Pe linga eseu, ei au expediat mai multe citate din ziarele de la Tiraspol, in totalitate aflate sub controlul lui Smirnov.
"Pentru a educa copiii in stilul valorilor Romanesti si a Romaniei Mare este nevoie doar de o simpla inegistrare la Ministerul Educatiei de la Tiraspol", afirma analistul V. Ostrovskii de la ziarul "Transnistria". "In cazul nostru putem spune ca toti cei care nu pot supravietui fara valorile romanesti au citeva ore de mers pina in locul unde li se va permite toate acestea", spune analistul de la Tiraspol, mentionind: "Noi cu placere vom merge in intimpinarea acestor persoane".
"Scopul unui numar redus de romani care locuiesc pe pamintul nostru, exploatind loialitatea, rabdarea si internationalismul nostru, este acelasi ca si al stramosilor lor care luptau sub drapelurile generalului Antonescu: de a-i lichida pe toti rusii, ucrainenii, moldovenii, evreii, pe toti cei care nu pot spune "Eu sint roman"", scrie ziarul "Transnistria". Autorul sustine ca un alt scop al acestor persoane este sa lichideze independenta Transnistriei. © Evenimentul zilei


Vreau sa primesc acest newsletter gratuit in e-mail (saptamanal): Talon on line | Talon prin e-mail
Update (Numarul in lucru)      
Despre mine | Publicitate si sponsorizari | Politica editoriala si copyright | Webmaster | Contact | ©2004 Nicu Ilie